O tem, zakaj sta med izbranci tudi Jure Dolenec in Nik Henigman, ki okrevata po operaciji kolena.

Na pripravah bosta delala po posebnem programu, potem bomo videli, ali lahko konkurirata za začetno šestnajsterico na EP. Obstaja možnost, da tekmovanja ne začneta takoj, ampak se pridružita kasneje, saj nam gre na roko odločitev EHF, ki prvič dovoljuje, da vsaka reprezentanca med EP zamenja šest igralcev. Novost je tudi ta, da lahko ekipa prijavi enega igralca in ga nato tudi odjavi ter zamenja z drugim.

O tem, kolikšna je realna možnost, da zaigrata na Euru 2018.

Dolenčevo okrevanje teče bolje, kot je bilo pričakovano, ker dela več, kot mu zdravniki in fizioterapevti svetujejo, saj ima veliko željo zaigrati na EP. Če bi Henigman artroskopijo kolena opravil pred 10, 15 dnevi, bi bil pripravljen na EP. Mogoče mu je kdo slabo svetoval ali svoje poškodbe ni pravočasno diagnosticiral, tako da je poseg opravil šele pred dnevi. A poškodba ni tako huda, da se ne bi vrnil že po nekaj tednih.

O tem, zakaj med tremi izbranimi vratarji ni Klemna Ferlina iz Gorenja.

To je bila moja prvotna ideja, a njegova forma na zadnjih tekmah in način, na katerega se odziva pri dobljenih golih, ga nista pripeljala med najboljše tri. Skok, Kastelic in Lesjak so bili že na SP v Franciji in so dobro opravili svoje delo. Skok in Kastelic v Zagrebu ne branita toliko, kolikor bi želel, bil sem pa tudi nasprotnik tega, da bi imeli dva vratarja iz istega kluba. A ko gre za Skoka, čigar položaj v Zagrebu ni povsem jasen, je v reprezentanci, odkar sem selektor. Zaupam mu in verjamem vanj.

O tem, zakaj je priložnost na levem krilu dobil Niko Medved, ki se ubada s poškodbo ramena.

Ker je telesno precej močnejši v obrambi, je dobil prednost pred Tilnom Kodrinom in Maticem Verdinkom. Kar se tiče poškodbe, sem govoril z Željkom Babićem, njegovim trenerjem v Gorenju, ki je dejal, da bi Medved že lahko igral. A ker so izpadli iz lige prvakov, sklepni turnir četverice v Sehi pa je misija nemogoče, ga ni pošiljal v igro in ga je varčeval za reprezentanco. Medvedu je bil določen sedemdnevni prisilni počitek, a je naredil še daljši premor, zdaj pa ima še deset dni, da pride v Zreče dobro pripravljen.

O tem, zakaj se je na položaju organizatorja igre odločil za Patrika Lebana namesto Deana Bombača.

Pred časom nisem kritiziral Lebanovih igralskih sposobnosti, ampak njegovo izbiro kluba. Še vedno trdim, da je igralec za boljši klub, kot je hrvaški Nexe iz Našic. Leban je naš najmočnejši srednji zunanji v igri ena na ena, s svojo telesno konstitucijo pa je v tem precej močnejši tudi od Marka Bezjaka, Miha Zarabca in Deana Bombača.

O tem, da manjka tudi Bombač.

Že dolgo je zunaj reprezentance, v Kielcah ne igra dobro. Nekoč je bil vodilni igralec v Picku iz Szegeda in reprezentanci, zdaj je le eden od mnogih. Igralci, ki so namesto njega dobili priložnost, so jo izkoristili. Zdaj bi se moralo zgoditi nekaj resnega, da bi nekdo od srednjih zunanjih igralcev odpadel. Bombač je na širšem seznamu 28 igralcev in upam, da je pripravljen pomagati, če bomo imeli težave s srednjimi zunanjimi. A se nadejam, da jih ne bo.

O tem, zakaj ni Celjana Jaka Malusa, ki blesti v ligi prvakov in Sehi.

Malus je perspektiven in polivalenten igralec, a še vedno ni »definiran« kot levi zunanji ali srednji zunanji igralec. Če bi ga dal na položaj levega zunanjega, bi ga moral menjati v sistemu obramba-napad, kar pomeni, da bi moral zamenjati tudi Bezjaka ali Zarabca. V hitrem rokometu je že menjava enega igralca težava, kaj šele dveh. Mislite, da ne vem, da dobro igra? A jaz 24 ur na dan in 365 dni na leto razmišljam in iščem najboljše rešitve, ponoči ne spim, novinarji pa me sprašujete, zakaj ni tega ali onega. Verjetno pri svoji izbiri naredim kakšno napako, a kot selektor imam pravico, da naredim tako, kot mislim, da je prav. Če pa bom nekega dne naredil tako, kot mislite novinarji, da je prav, se vam bom prišel zahvalit za sodelovanje in povedat, da nisem več selektor.

O tem, zakaj na seznamu ni krožnega napadalca Kristiana Bećirija (Celje), ki ima po očetu hrvaško državljanstvo, po mami pa slovensko.

Opravljeni so bili nekateri pogovori, a potem se je zgodilo, da ga je na svoj seznam uvrstil hrvaški selektor Lino Červar. Le pomislite, kaj bi bilo, če bi ga dal tudi jaz na seznam. Vsa Evropa bi se mi smejala in se norčevala iz nas, češ zakaj je na dveh seznamih. Bojim se, da bo odigral le eno prijateljsko tekmo za Hrvaško, zaradi katere bi potem dokončno izgubil možnost igranja za Slovenijo. Naj premisli in oceni, kaj je zanj najbolje. A Hrvati so s svojo odločitvijo prehiteli, pretekli Slovence.