Kot je v izjavi novinarjem povedal Uroš Ilić, so pri tehtanju o obsegu omejitev za upravo izbrali rešitev, ki to v najmanjši možni meri omejuje pri vsakdanjem vodenju družbe. Omejitve se torej nanašajo na strateške, finančne in kadrovske odločitve, pri katerih bo potrebovala soglasje nadzornikov.

Po Ilićevih besedah je to običajno v potencialnih prehodnih obdobjih. Na vprašanje, kaj to pomeni za sprejem poslovnega načrta za leto 2018, je odgovoril, da ga bodo obravnavali na seji 29. decembra, dan po izredni skupščini Luke.

Na tej bodo med drugim odločali tudi o nezaupnici Matićevi upravi. Točko predlaga nadzorni svet, in sicer zaradi ugotovitev posebne revizije poslov Luke z izvajalci pristaniških storitev (IPS), pri tem predlogu pa uživa podporo Slovenskega državnega holdinga kot predstavnika največjega lastnika družbe.

Sprejem takšnega sklepa je v luči tega skoraj gotov, nadzorni svet pa je po Ilićevih besedah kadrovsko komisijo zadolžil, da do seje nadzornikov 29. decembra pripravi nominacijski predlog za morebitno novo upravo. Izmed razpoložljivih metod izbire kandidatov so se nadzorniki odločil za neposredno povabilo.

Ker je komisija, ki jo vodi sam, šele dobro začela z delom, do posameznih imen še ni prišla, je dejal Ilić. V medijih se je najprej omenjalo, da naj bi bil najresnejši kandidat državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben. Ta tega najprej ni komentiral, nato pa je sporočil, da ostaja na ministrstvu, kjer bo še naprej vodil projekt drugega tira.

V nadaljevanju se je v medijih pojavilo ime nekdanjega prvega moža Steklarne Hrastnik Andreja Božiča, a je ta minuli teden povedal, da ga vodenje upravljalca koprskega pristanišča ne zanima. Zdaj se omenja Andraža Lipolta iz Petrola, prvega moža hčerinskega podjetja Slovenskih železnic Fersped Metoda Podkrižnika in Daniela Tomljanovića iz koprskega logista VV-log.

Na vprašanje novinarjev, ali bodo lahko v 14 dneh prišli do seznama, je Ilić odgovoril, da sklep nadzornikov, če jim to ne bo uspelo, s časovnega vidika pač ne bo uresničen. O tem, kako potem naprej, pa niso govorili.

Prav tako niso govorili o tem, kakšna bo formulacija odločbe o razrešitvi uprave oz. ali bo ta krivdna ali odškodninska. Kot je dejal Ilić, je nezaupnica na skupščini lahko eden od razlogov za krivdno razrešitev, a na koncu se nadzorni svet po njegovih besedah odloči avtonomno.

Glede na »zaostrene razmere in nesporazume ter nesoglasja med različnimi organi te delniške družbe« prihaja sicer po Ilićevih navedbah do trenutka, ko je treba sprejeti odločitev, ali je nadaljevanje vodenja družbe v sedanji sestavi še realno ali ne. »Večinski delničar je svoje stališče izrazil in nadzorni svet si pred tem ne more zatiskati oči,« je bil jasen. Na vprašanje, kaj so tem zaostrene razmere, je odgovoril, da zaradi varovanja poslovnih skrivnosti ne more vsega povedati, a glede omenjene problematike IPS so stališča nadzornikov in uprave po njegovih besedah diametralno nasprotna.

Uprava Luke sicer trdi, da pri modelu delovanja prek IPS ni elementov nezakonitosti, stališče nadzornega sveta pa je, da ocene uprave ne sprejema. Nadzorniki so zato danes sprejeli sklep, da zaprosijo zunanjo pravno ustanovo, da se do tega stališča o zakonitosti opredeli.

Nadzorniki so danes obravnavali tudi predloge nekdanjega predsednika uprave Luke Gašparja Gašparja Mišiča glede rešitve spora po pravnomočni sodni odločitvi, da je bil sklep o njegovem odpoklicu s funkcije aprila 2014 ničen. Ilić je povedal, da čakajo še na odziv uprave, so pa zaprosili tudi za zunanjo oceno nastalega položaja. Položaj je po Ilićevih besedah kompleksen, a sodišče naj Mišiču ne bi prisodilo nikakršne reintegracije v družbo.