Slovenski tenis bo imel 1. januarja prihodnje leto novega najboljšega moža. To bo postal Aljaž Bedene, trenutno 49. igralec sveta, ki se bo čez dobra dva tedna vrnil v slovensko reprezentanco. Ljubljančan je zadnje tri sezone tekmoval pod zastavo Velike Britanije, potem ko se ni v najboljših odnosih razšel s Teniško zvezo Slovenije (TZS). Na letošnji sklepni prireditvi sezone teniške zveze je bilo moč slišati, da je Bedene, ko je pred tremi leti namignil, da bo igral za novo državo, pričakoval, da ga bo kdo poskušal zadržati ter poslušal njegovo stisko. Ker ni bilo zanimanja, je pobral šila in kopita. »Ni časa za stare zamere. Treba je gledati naprej. Prihodnost slovenskega tenisa bo z Aljažem Bedenetom lepša,« poudarja predsednik TZS Marko Umberger.

Aljaž Bedene se je najprej pogovoril z angleško teniško zvezo Lawn Tennis Association (LTA), potem pa poslal uradno sporočilo: »Svojo odločitev, da bom s 1. januarjem igral za Slovenijo, sem že sporočil Mednarodni teniški organizaciji. Eden mojih ciljev je igranje na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu, rad pa bi tudi nastopal v Davisovem pokalu. Ponosen sem, da je bila Velika Britanija moj dom zadnjih devetih let, kjer mi je veliko ljudi omogočilo, da sem se počutil domače. Hvaležen sem tudi LTA, ki mi je bila vseskozi v veliko oporo. Veselim se druženja s slovenskimi igralci in navijači.«

O odločitvi Aljaža Bedeneta so se razpisali tudi otoški mediji. Pri BBC so zapisali, da je LTA Aljažu Bedenetu v celoti ponujal vso pravno podporo pri prizadevanju, da bi lahko na tekmah Davisovega pokala nosil britanski grb. »Vselej smo si prizadevali, da bi Aljaž zaigral za Veliko Britanijo. Kljub neuspešnemu prizadevanju spoštujemo njegovo odločitev. Verjamemo, da ima Aljaž ambicije zaigrati na največjih tekmovanjih, in ga podpiramo,« so v izjavi za javnost sporočili z LTA.

Pri BBC so še zapisali, da je bilo z menjavo kapetana v slovenski reprezentanci Davisovega pokala, ko je Blaža Trupeja zamenjal Miha Mlakar, njegov pomočnik pa postal Aljažev brat dvojček Andraž, jasno, kako se bo odločil drugi najvišje uvrščeni britanski igralec. Zapisali so še, da je Aljaž Bedene zadnja dva meseca z britanskim trenerjem Nickom Cavadayem treniral v Ljubljani, da pa sta prejšnji teden vadila tudi v Britanskem teniškem centru v Roehamptnu. Omenili so še, da je na odločitev Aljaža Bedeneta vplivala tudi soproga Kim Perne, znana pod umetniškim imenom Kimberlie, ki si je želela iz Hertfordshira vrniti v Ljubljano, kjer bi lahko bolje napredovala v pevski karieri.