Avstralske ustanove, kot so cerkve, šole, sirotišnice in športni klubi, so povsem odpovedale pri zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami, je v sklepnem poročilu po pet let trajajoči temeljiti preiskavi zapisala kraljeva komisija. Ugotovila je, da so se zlorabe dogajale skorajda povsod, kjer so otroci živeli ali se udeleževali izobraževalnih, rekreacijskih, športnih, verskih ali kulturnih dejavnosti.

Komisija je najvišji avstralski preiskovalni organ z velikimi pristojnostmi, ki je zaslišal več kot 8000 žrtev spolnih zlorab v institucijah. V poročilu je 409 priporočil, med drugim, naj Katoliška cerkev ukine obvezni celibat in naj bodo duhovniki, ki jim nekdo med spovedjo prizna pedofilski zločin, primorani o zadevi poročati policiji, kar je sicer v nasprotju s spovedno molčečnostjo. Komisija tudi predlaga, da se otroke že v zgodnjih letih v šolah pouči o spolnih zlorabah. Avstralski parlament bo zdaj preučil vsa priporočila.

Premier: Razkrita je tragedija

»Na desettisoče otrok so spolno zlorabili v različnih avstralskih institucijah. Nikoli ne bomo poznali točne številke,« piše v poročilu. Kritično dodajajo: »Ne gre za nekaj gnilih jabolk. Povsem so odpovedale najpomembnejše družbene institucije.«

Desno usmerjeni premier Malcolm Turnbull je poročilo komentiral z izjavo, da je bila razkrita »nacionalna tragedija«. Po oceni komisije v Avstraliji danes namreč živi okoli 60.000 ljudi, ki so bili žrtev spolnih zlorab v institucijah in bi zato lahko dobili odškodnino. Med njimi sta dve tretjini moških. Med storilci teh kaznivih dejanj je 94 odstotkov moških. V številko 60.000 pa niso vključene žrtve spolnih zlorab v družinah, pri sorodnikih, sosedih in znancih.

Krivda Katoliške cerkve

Od vseh žrtev spolnih zlorab v avstralskih institucijah jih je po ocenah kraljeve komisije 60 odstotkov v verskih ustanovah oziroma 40 odstotkov v Katoliški cerkvi, ki ji pripada petina od 24 milijonov Avstralcev. Od leta 1950 je kar sedem odstotkov vseh avstralskih katoliških duhovnikov spolno zlorabilo otroke, ki so bili ob prvem takšnem travmatičnem dogodku povprečno stari 11 let. Zlasti za salezijance, ki vidijo svoje poslanstvo v delu z otroki in mladimi, pomeni hud udarec podatek, da se je petina med njimi na tak način spozabila nad svojimi varovanci. Pri redovnicah, ki imajo opraviti z otroki in mladimi, je tak zločin zagrešila vsaka dvestota. Da je bila neka zloraba razkrita, je v povprečju trajalo 30 let. Andrew Collins, ki so ga med 7. in 14. letom starosti spolno zlorabljali dva učitelja, duhovnik in redovnik, je za britanski BBC povedal, da so mu v glavo vbili, da je on vsega kriv. »Poskušal sem povedati mami, a mi je rekla, da so to neumnosti, da človek, ki dela za boga, ne more početi takih stvari,« še pravi.

Veliko zlorab tudi tam, kjer ni celibata

Podobno kot druge institucije se je zdaj tudi Katoliška cerkev opravičila za pedofilijo v lastnih vrstah. V njenem imenu je to storil nadškof Denis Hart, predsednik avstralske škofovske konference: »Res sramotna preteklost, v kateri je prevladujoča kultura varovanja institucije vodila do nepotrebnega trpljenja številnih žrtev in njihovih družin.« Zavrnil pa je ukinitev spovedne molčečnosti, saj naj bi bila svetost stika z bogom med spovedjo prek spovednika nad vsakim zakonom. Dopustil je le možnost ukinitve obveznega celibata. Nadškof Sydneyja Antony Fisher pa vztraja pri obveznem celibatu in poudarja, da otroke spolno zlorabljajo tudi poročeni, v družinah in v cerkvah, kjer celibat ni zapovedan.

V Anglikanski cerkvi, ki ji pripada tri milijone Avstralcev in ki nima zapovedanega celibata, je po letu 1980 spolno zlorabljalo otroke 569 ljudi, od tega 247 duhovnikov. Veliko je bilo spolnih zlorab otrok tudi pri Jehovovih pričah, kjer prav tako ni zapovedan celibat.