Za jeseniške in ljubljanske hokejiste se začenja odločilno obdobje za preboj v končnico alpske lige. V natrpanem urniku tekem se bosta edina slovenska predstavnika v drugoligaškem tekmovanju treh dežel v mesecu dni pomerila kar štirikrat. Kvartet obračunov bosta začela jutri ob 17.30 na tivolskem ledu.

Jesenice stabilnejše od Olimpije

Jesenice so v tej sezoni dobile vse tri derbije z Olimpijo, ki je pod večjim pritiskom zmage. Ljubljančani so bili najbližje uspehu na zadnji tekmi, a jim je zmanjkalo časa za podaljšek. Železarji imajo daljšo klop in več izkušenj, njihova forma pa je stabilna, saj nimajo večjih nihanj v igri. V primerjavi z Olimpijo so odigrali dve tekmi manj, a imajo kljub temu sedem točk prednosti. Ni nemogoče, da bi se Jesenice in Olimpija ob poplavi medsebojnih tekem pomerili še v končnici alpske lige, s čimer bi bili zadovoljni oboji, saj navijače večinoma pritegnejo le še slovenski derbiji. Jutri na tivolskih tribunah pričakujejo rekorden obisk v tej zimi, ki je v povprečju še vedno nižji kot v zadnjih letih životarjenja v EBEL.

Jesenice v alpski ligi že debela dva tedna niso odigrale nobene tekme, ampak so imele zgolj strelske vaje v sklopu državnega prvenstva. Trener Gaber Glavič je nazadnje ostal brez deseterice reprezentantov iz selekcije do 20 let, ki se bodo moštvu priključili šele pred jutrišnjim odhodom v Ljubljano. Olimpija je pred dobrim tednom dni doživela najhujši poraz sezone, ko je z 1:6 v gosteh klonila proti Feldkirchu, vrh kluba pa še vedno ne razmišlja o okrepitvah igralskega kadra. Na zadnjem derbiju z Jesenicami so tekmo pokvarili sodniki brez občutka za igro, zato se je Olimpija že obrnila na vodstvo tekmovanja in napisala prošnjo, naj tekmam med slovenskima kluboma prisostvujejo izkušenejši sodniki.

Premierno sezono Olimpije v alpski ligi predsednik kluba Tomaž Vnuk za zdaj vidi kot uspešno. Nezadovoljen je bil zgolj zaradi nekaterih porazov in slabega obiska domačih tekem. V skladu z napovedmi izpred treh mesecev bo tivolski kolektiv v začetku prihodnjega leta ustoličil novega predsednika, ki ga bodo določili znotraj generalnega sponzorja. »Ljubljana je v zadnjih letih doživljala hokejsko agonijo, zato je po treh mesecih tekmovanja v alpski ligi težko prepričati ljudi, da delamo drugače od predhodnikov. Zaupajo nam igralci, sponzorji in mestna občina. Verjamem, da bo tako tudi pri navijačih,« je dejal Tomaž Vnuk.

Slovenija izpadla iz kombinacij

Že danes se bo na Bledu končalo svetovno prvenstvo divizije 1B v kategoriji do 20 let. Gostiteljica Slovenija je bila na dosedanjih štirih tekmah dvakrat poražena, zato je že pred današnjo poslovilno tekmo z Italijo izpadla iz vseh kombinacij za uvrstitev v višji rang tekmovanja. Po zmagah nad Ukrajino in Latvijo so mladi risi v loteriji kazenskih strelov izgubili proti Poljakom, nato pa je bila preprečljivo boljša Norveška. V slovenskem moštvu je najbolj razpoložen obetavni Jan Drozg, ki je na štirih tekmah prispeval po tri gole in podaje.