Že tretje leto zapored ruski tabloid Zvezdi i sovjeti svoje bralce, predvsem bralke, razveseljuje s koledarjem ruskega predsednika Vladimirja Putina. »Vse leto z ruskim predsednikom« je napisano na prvi strani koledarja, natisnjenega v 200.000 izvodih. Nato pa sledi dvanajst izbranih fotografij z dodanimi modrimi predsednikovimi mislimi. Februarja se denimo pojavi na fotografiji v polni hokejski opravi in razmišljanjem, da »prej nisem znal drsati, a sem poskušal in mislim, da sem zdaj ugotovil, kako«. Seveda ni naključje, da je ta fotografija ravno v mesecu, ko bodo zimske olimpijske igre. Nato pa Putin slavi še naravne lepote države, Krim, rusko kmetijstvo, na fotografijah pa vesla, boža tigre, prižiga sveče v samostanu in decembra koraka v spremstvu dedka Mraza.

A to ni edini koledar s podobami ruskega predsednika, ki si ga v prihodnjem letu lahko pritrdite na steno. Prav tako te dni so izdali še en Putinov koledar, ki pa je natisnjen v le 6000 izvodih in ga oglašujejo kot »izjemen zbirateljski primerek«. Na njem so fotografije še drznejše: na naslovnici predsednik boža jaguarja, nato pa iz meseca v mesec izkazuje svojo možatost s poziranjem ob motorju, brezsrajčnim sprehajanjem s puško v rokah, razkazovanjem pravkar ujetih rib, stremljenjem v nebo s temnimi sončnimi očali. Za nameček pa se v to selekcijo fotografij prikrade še ena, na kateri predsednik pestuje mačjega mladiča.

A da ne boste mislili, da je Vladimir Putin edini predsednik, ki bo prihodnje leto svoje podanike razveselil s koledarjem. Kje pa, tudi njegov ameriški kolega Donald Trump ima svoj koledar, ki ga prodajajo v trgovini s spominki v Beli hiši. Je pa pred dnevi Melania članom republikanske stranke ponujala poseben koledar. Zanj je sama izbrala predsednikove fotografije, za katere upa, da bodo republikanske volilce »vse leto opominjale, kako pomembne so volitve leta 2018 za prihodnost države«. Koledar ni bil naprodaj, temveč so ga lahko dobili le tisti, ki so prispevali donacije za stranko. Letos pa so se pojavile tudi neuradne verzije Trumpovega koledarja, ki odštevajo dni do konca njegovega mandata, na prvi strani pa je z veliki črkami napisano vprašanje: »Ali je že leto 2021?«

Čisto nekaj drugega pa je koledar kanadskega premierja Justina Trudeauja. Ta ni uradni koledar, temveč ga je izdala podjetna založba. V njem so vse najbolj znane fotografije čednega politika, naslov koledarja pa je Justin Trudeau, moj kanadski fant.