Sarma in cmoki
Zagreb je bil na spletni strani European Best Destinations že tretjič izbran za mesto z najboljšim božičnim sejmom v Evropi. Od 200.516 glasov jih je prejel 38.830, prihodnje leto pa se glede na to, da je prvo mesto dosegel že tretje leto zapored, za ta naslov ne bo mogel več potegovati. Ker so se v sosednji prestolnici letos hvalili zlasti s kulinarično ponudbo, smo se odločili pokusiti njihove največje hite, ki jih je povečini mogoče dobiti za okoli pet evrov. To so sarma to go, germknödl, soparnik in kumru, novi gastronomski izum, ki ga sestavljajo na trakove narezana salama, na oko spečeno jajce in topljeni sir. Medtem ko kumru in soparnik, nekakšno testo s špinačo, ki ga pripeljejo iz Dalmacije, šele prihajata v prve bojne vrste stojnic, je na sarmo to go in germknödl mogoče naleteti na praktično vsakem koraku. Sarma to go je pravzaprav običajna sarma, zapakirana v štručko, tako da jo lahko grizljate med sprehajanjem po mestu, germknödl, ki bi ga nepoučeni jedec zaradi videza lahko zamenjal tudi za juho, pa je že bolj zapletena stvar, ki zahteva pribor in mizo. Sladica je tako obilna, da raje preskočite glavno jed. Sestavljena je iz na pari skuhanega cmoka, ki je napolnjen s slivovo marmelado in posut z makom, kopa se v vaniljevi omaki, ki sumljivo spominja na puding.