»Končno z ničlo brez zgrešene tarče. To sem že nekaj časa čakala. Želela sem si tudi uvrstitve med trideseterico, a bom morala še poskušati. Na tekaški vrhunec forme še čakam,« je biatlonka Anja Eržen z besedami pospremila svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Blejka, nečakinja Janeza Mariča, pred Jakovom Fakom edinega Slovenca z zmago v svetovnem pokalu, je z 31. mestom za las zgrešila mejo točk. Za tekaško srenjo, ki ji je kot obetavna tekačica s kolajno z mladinskega svetovnega prvenstva pripadala, je to pomenilo mejo med vrhunskimi dosežki. Erženova je prvič po dolgem času zadela vseh deset tarč, v tekaškem delu pa je v Savojskih Alpah še vedno dve minuti za elito, ki ji je tokrat kraljevala Anastazija Kuzmina, slovaška Rusinja, sestra Antona Šipulina, ki v tej sezoni še ni ogrozil izjemnega Jakova Faka.

Jakov Fak ima francosko prizorišče sredi vasi v Savojskih Alpah v slabem spominu. Decembra 2013, ko je kraj prvič gostil tekmo svetovnega pokala v biatlonu, se je v hotelu zastrupil s hrano. Nastopil je le v štafetni tekmi, ki je bila prva na sporedu. Po tistem nesrečnem primeru je bil oster kritik vodstva reprezentance, ker so po njegovem prebivali v prepoceni hotelu, ki naj bi ga odprli le za veliko tekmo v kraju. Zato je ob ne preveč uspešnem začetku sezone moral izpustiti še nekaj tekem in imel veliko težav v pripravah na olimpijske igre v Sočiju, kjer je za las ostal brez kolajne. Vrhunec tiste sezone je pokazal šele na zadnjem prizorišču na Holmenkolnu v marcu.

Zaradi slabih izkušenj ima zdaj reprezentanca svojega kuharja, ta je z ekipo tudi v Franciji. Svojega kuharja imajo tudi vse velike profesionalne kolesarske ekipe. Prehrana je pač eden najpomembnejših delov vrhunskega športa in preveč tvegana, da bi jo prepustili lokalnim gastronomom ali zaupali dobrim priporočilom v cerkvi Marijinega vnebovzetja, ki krasi kraj blizu Annecyja. Dobri opazovalci biatlonskih tekem so tudi opazili, da Jakov Fak na zadnjih tekmah tekmuje s čevlji proizvajalca Fischer. Uradni opremljevalec slovenske reprezentance je tovarna čevljev Alpina, s katerimi pa stopa na zmagovalni oder. Slovenski biatlonec (še) ni prestopil k proizvajalcu, ki oskrbuje reprezentanco tudi s smučmi, s katerimi tekmuje skoraj 70 odstotkov karavane. Kot je pojasnil Fak, je imel jeseni težave z bolečinami v nogi, te so izginile ob zamenjavi čevlja. »V Alpini mu izdelujejo nov tekmovalni čevelj, bomo videli, kako bo zadovoljen z njim. Tako še ne vemo, ali bo tudi uradno zamenjal opremljevalca ali ne,« pojasnjuje Janez Ožbolt, vodja panoge.

Primer je precej nenavaden. Večinoma je vsako sodelovanje z opremljevalci strogo pogodbeno urejeno. Tudi pri tekmovalnih čevljih, ki so poleg smuči gotovo daleč najpomembnejši športni rekvizit, pa se kaže značaj Jakova Faka. V neizmerni želji po vrhunskih dosežkih premaguje meje, ki se po kakršni koli plati zdijo skoraj nepremostljive. In mej je podrl kar nekaj. Izbere možnost, ki se mu zdi glede na razmere najboljša. Tako je bilo vse od prehoda iz Hrvaške v Slovenijo pred sedmimi leti. Tako je treba jemati izbire trenerjev. Kot nosilec reprezentance ima pogajalsko moč, da si lahko svojo izbiro privošči, čeprav odgovornim seveda povzroča dodatne naloge. In to ni skrivnost, občasno tudi kakšne kratke stike z odgovornimi. Glede na njegovo vlogo v reprezentanci, posebno v okrnjeni konkurenci slovenske reprezentance, mora imeti šampion svetovnega kova seveda popolno podporo. Brez te ni dosežkov.

Jutrišnjo tekmo ob 14.15 na stadionu Sylvie Becaert bo najboljši slovenski reprezentant začel kot tretji v skupnem seštevku. Tako uspešno je začel le še decembra 2014. Iz tega decembra ima še večjo bero točk. Na uvodnih petih tekmah sta bila uspešnejša kralj zadnjih šestih sezon Martin Fourcade, ki bo na domačem prizorišču gotovo najbolj obremenjen in lačen zmag, in Johannes Thingnes Boe, ki je zmagal na zadnjih dveh tekmah in tudi na obeh preizkušnjah na prizorišču Le Grand Bornand s položnimi strminami pred štirimi leti. Norvežan in Francoz sta najhitrejša tekača med biatlonci. Lovec iz Mrkoplja jima parira kot najboljši strelec v karavani. Na strelišču mu ni para. Sicer ni med najhitrejšimi, a po zaslugi mirnosti in zbranosti je od 80 tarč zgrešil le štiri. S 95-odstotno natančnostjo je daleč nad statistiko najnatančnejših. Fourcade in njegov rojak Quentin Fillon Maillet sta pri 89 odstotkih (9/80), J. Boe je 85-odstotno natančen (12/80), četrtouvrščeni v pokalu Nemec Simon Schempp je pri 84 odstotkih. Klemen Bauer, ki je daleč presegel svojo dosedanjo statistiko, je pri dobrih 82 odstotkih (14/80). Visok odstotek zadetih tarč (87 odstotkov) ima tudi Miha Dovžan, ki že ima olimpijsko normo, to pa lovi tudi Mitja Drinovec. In še najpomembnejše v zvezi z Jakovom Fakom: trener Uroš Velepec je napovedal, da sta vrhunec forme načrtovala za tretji tekmovalni teden v Franciji, ko si tekme sledijo tri dni zapored.