Sistem osmih planetov se vrti okrog zvezde, ki so jo poimenovali Kepler 90 in je od Zemlje oddaljena 2545 svetlobnih let, so v četrtek sporočili iz Nase.

Po besedah astronoma Andrewa Vanderburga z univerze v Austinu v ameriški zvezni državi Teksas je na novo odkrit sistem nekakšna »mini različica« našega Osončja, z manjšimi planeti znotraj in večjimi zunaj, le da je vse veliko bolj skupaj.

Planet Kepler 90i je na primer podobno kamnit kot Zemlja, a svojo zvezdo namesto v letu dni obkroži v vsega dveh tednih. Zato po besedah Vanderburga »ni mesto, ki bi ga želel obiskati«, saj je tam po vsej verjetnosti veliko prevroče - po izračunih Nase v povprečju 426 stopinj Celzija, podobno kot na Merkurju, ki je najbliže Soncu.

Znanstveniki so sicer nov planetarni sistem odkrili s pomočjo Googlove naprave, ki se je sposobna učiti. Šlo je za proces, v katerem so morali računalnik najprej naučiti, da skenira skozi ogromen nabor signalov, ki jih zbira teleskop Kepler, in med njimi išče znake t. i. tranzitov - meglic, ki nastanejo, ko planet potuje mimo oziroma pred zvezdo.

Teleskop Kepler je od leta 2009, ko je začel delovati, skeniral že približno 150.000 zvezd, astronomi pa so z njegovo pomočjo potrdili obstoj okoli 2500 oddaljenih planetov.