Predvsem lokalni prebivalci Dubrovnika in Budve so bili zgroženi ob ogromnih kupih smeti, ki jih je močan veter včeraj naplavil na njihove plaže. Kupi smeti na plažah v Dubrovniku so nekaj časa ostali nedotaknjeni, saj ni bilo povsem jasno, čigava odgovornost so.

Iz občine so sporočili, da plaža Banje ni njihova pristojnost, ampak je za njo odgovoren zasebni lastnik in uprava tamkajšnjega pristanišča. Danes smeti že pospravljajo. »Delavci podjetja za ravnanje z odpadki so navkljub izjemno slabim vremenskim razmeram pobrali že 30 kubičnih metrov smeti in delajo še naprej,« je za spletni Dnevnik.hr pojasnil župan Dubrovnika Mato Franković. Borba s smetmi pa se bo (vsaj v Dubrovniku) nadaljevala še nekaj dni, saj se vremenske razmere zaenkrat še niso izboljšale.

Predstavnik Inštituta za oceanografijo: Porušen je ekosistem morja

Da tovrsten dogodek ni edinstven, je pojasnil Pero Tutman s hrvaškega Inštituta za oceanografijo in ribištvo. »Ekosistem v morju je ogrožen, vendar moram poudariti, da je glede tega vprašanja Jadran še relativno čisto morje. Če pa se bodo ti trendi, kot jih vidimo v Dubrovniku, nadaljevali, bo ta problem precej bolj izrazit,« je povedal.