Molekule oksitocina imajo v človeškem telesu vrsto funkcij. Povezujejo se z receptorji v možganih in med drugim vplivajo na povezanost med materjo in otrokom, socialne odnose, na stres in anksioznost. Ključno vlogo pa imajo tudi pri porodu.

Novo različico oksitocina so znanstveniki naredili v upanju, da jo bodo lahko uporabili pri zdravljenju nekaterih duševnih bolezni oziroma motenj kot sta anksioznost in shizofrenija. Verjamejo, da bo pri zdravljenju z novo sestavino prihajalo do manj stranskih učinkov.

»Negativna stran oksitocina je namreč, da aktivira vrsto receptorjev, in nekateri od njih lahko povzročijo neželene stranske učinke,« je povedal dr. Markus Muttenthaler, medicinski kemik na Univerzi v Queenslandu, ki je vodil raziskavo.

Nova različica ima manj nezaželenih stranskih učinkov

Oksitocin, ki ima vrsto funkcij, ima precejšnjo zdravilno vrednost. Gre za socialni hormon, pogosto mu pravijo kar hormon ljubezni, pa tudi hormon zaupanja, povezovanja in bližine, in je med drugim primeren za zdravljenje različnih bolezenskih stanj s področja duševnosti, kot so anksioznost, depresija, odvisnost, anoreksija in shizofrenija. Zaradi nevarnosti nezaželenih stranskih učinkov pa je uporaba na ljudeh otežena.

Med porodom, na primer, lahko z njegovo pomočjo ojačamo popadke. Toda, če uporabimo prevelike količine, lahko pride do precej neprijetnih stranskih učinkov, kot so na primer kardiovaskularne težave ali poškodbe maternice.

Nova spojina, opisana v reviji Science Signaling, bi zato lahko pomenila dobro alternativo. »Nova spojina, ki smo jo razvili, je prav tako močna kot oksitocin, toda bolj selektivna pri oksitocinskih receptorjih, kar zmanjšuje nevarne stranske učinke,« je dejal dr. Muttenthaler.

Raziskovalna ekipa je svojo spojino, različico oksitocina z »rahlimi modifikacijami«, preizkusila na miših in ugotovila, da so njihovi preizkušanci hitro premagali socialni strah. To kaže na njeno morebitno vlogo pri zdravljenju stanj, ki so povezana s tovrstnim strahom.