Tisti, ki so v zadnjih tednih na nemškem amazonu iskali priljubljene lego igrače, so lahko opazili, da spletni trgovec ponuja tudi figurice v nacistični preobleki. Nacističnih figuric sicer ne izdeluje danski Lego, a so kljub temu kompatibilne z ostalimi lego igračami.

Neprimerne igrače prodaja nemško podjetje CustomBricks, ki izdeluje tudi figurice v podobi vojakov zavezniških držav. Sporne igrače je moč kupiti na Amazonovi tržnici – posebni podstrani, ki je namenjena neodvisnim trgovcem, ki prodajajo tako novo kot tudi rabljeno blago. V podjetju CustomBricks so tako originalne lego figurice preoblekli v nacistične uniforme, tanke pa so opremili z nacističnimi simboli kot so viteški križ, lobanja in orel. Znano je, da nemška zakonodaja prepoveduje rabo nacističnih simbolov, njihova uporaba je dovoljena samo v namene izobraževanja in umetnosti.

Ogorčeni oče je sprožil peticijo

Manuel Hegel, oče, ki je za svoje otroke iskal igrače in je med brskanjem po amazonu naletel na nacistične lego figurice, je sprožil peticijo, s katero želi preprečiti nadaljnjo prodajo spornih figuric. V peticiji je zapisano, da igrače s »podobo oficirjev in vojakov nacističnega režima trivializirajo nacionalsocializem«.

S peticijo, ki ima za zdaj nekaj več kot 1500 podpisnikov, želijo doseči, da bi podjetji Lego in Amazon v pravnem postopku nastopili proti takšnim prodajalcem. »Nacistične figurice predstavljajo točno nasprotje vseh vrednot podjetja Lego,« piše v peticiji. »Skozi igro s temi figuricami bi otroci nacistične uniforme in orožje sprejeli kot nekaj povsem normalnega, kar je lahko izjemno nevarno,« še piše. Hegel je še dodal, da ga spreleti ob misli, da bodo figurice nacističnih oficirjev in vojakov prav kmalu pod božičnimi drevesi čakale na otroke. Kot navaja BBC, je avtor peticije še zapisal, da prodaja teh figuric navsezadnje škodi imenu in ugledu podjetij Lego in Amazon.

Danski Lego se od nacističnih figuric distancira

Dansko podjetje Lego je v sporočilu za javnost zapisalo, da podjetje CustomBricks ne zastopa njihovih vrednot. V zapisu so še sporočili, da želijo, da javnost ve, da Lego nikakor ne podpira odločitve o prodaji lego figuric v nacistični preobleki in da bodo storili vse, da njihovi kupci ne bodo več v dvomu o tem, kdaj gre za prave Lego igrače.

Odkar je peticija na spletu, je bilo z amazonove spletne strani umaknjenih nekaj nacističnih lego igrač, a jih je nekaj kljub temu še vedno moč kupiti.