Pretekli teden so v Kalkuti v Indiji odkrili spomenik nogometašu Diegu Maradoni. Kip je na medmrežju nemudoma postal predmet norčevanja, češ da je Maradoni podoben toliko kot copata čevlju, predvsem pa, da ima preveč bujno pričesko. Argentinski nogometni superzvezdnik pa se za to ni zmenil – v mesto je prišel na dobrodelno prireditev, napisal veliko čekov za bolnišnico, bil navdušen nad kipom in obljubil, da se bo vrnil. In to sploh ni edini njegov spomenik na svetu. Njegovi občudovalci so jih našteli kar dvanajst, na večini je prav v enakem položaju kot v Kalkuti: v dresu argentinske reprezentance in s pokalom svetovnega prvenstva leta 1986. V muzeju njegovega kluba Boca Juniors pa imajo celo kip Božja roka, posvečen legendarnemu dogodku s svetovnega prvenstva v Mehiki.

Zidanova umetnina

Spomeniki nogometašem po svetu niso redkost. Največ jih imajo v Veliki Britaniji, kjer skoraj pred vsakim pomembnejšim stadionom stoji kakšen najbolj zaslužnim nogometašem. Skupno jih je tam več kot 80. Denimo pred stadionom Old Trafford so spomeniki legend Manchester Uniteda, tudi tisti trenerja sira Alexa Fergusona.

Poleg Velike Britanije so veliko nogometnih spomenikov postavili v Argentini, Turčiji in Južni Koreji. V naši bližini jih je največ na Madžarskem, seveda posvečenih slovitemu Ferencu Puskasu. Dva spomenika nogometašem imajo tudi v Srbiji. Konec novembra so pred stadionom Crvene zvezde odkrili spomenik svoji nogometni legendi Rajku Mitiću, v Nišu pa imajo nogometni kip že od leta 1927. Nogometašu Ljubomirju Jakovljeviću so ga postavili v mestnem parku, a ne zaradi nogometnih dosežkov, temveč zato, ker je iz zaledenele reke rešil dečka, pri tem pa izgubil življenje.

Redki nogometni spomeniki pristanejo v muzeju, a enega takih ima Zinadine Zidane. Kip Coup de tête so postavili leta 2012 v pariškem Centru Pompidou. Ustvaril ga je francoski kipar Adel Abdessemed, prikazuje pa Zidana in Marca Materazzija v slovitem incidentu s svetovnega prvenstva leta 2006. Kip so pozneje kupili Katarci in je zdaj v muzeju v Dohi.

Leteči Pele, popravljeni Ronaldo

Zanimivo je tudi, da so spomeniki velikim nogometašem pogosto tarča posmeha. V Kalkuti so se pred nekaj leti s kipom poklonili tudi Peleju, nogometašu, ki ima poleg Maradone največ spomenikov. Posejani so po vsem svetu, od Gabona do, seveda, Brazilije. A največja tarča posmeha je prav njegov spomenik v Kalkuti, saj so izbrali nenavaden položaj, v katerem dobesedno leteče strelja na gol. Kar zadeva neposrečene kipe, pa je pri vrhu letvice tudi Cristiano Ronaldo. Ko so na njegovi domači Madeiri pred tremi leti odkrili doprsni kip na letališču, poimenovanem po njem, so ga opisali kot kip lika iz grozljivke. Ni znano, kaj si je o njem mislil Ronaldo, gotovo pa je zadovoljen s svojim najnovejšim spomenikom, ki so ga nedavno odkrili na madridskem stadionu Santiago Bernabeu in ga je izdelal znan španski kipar Jose Antonio Navarro Arteaga. Podobnost je tako velika, da so oboževalci prepričani, da ima kip v laseh pomado za oblikovanje popolne pričeske. Najmanj sreče pa ima Lionel Messi. Odkar so mu v Buenos Airesu lani postavili spomenik, so ga že dvakrat oskrunili. Najprej so ga lani prelomili na pol, pred dvema tednoma pa so ga ponovno napadli in od njega je ostala le še športna copata.