Sava banko prodaja od predlani, sredi lanskega leta pa je oblikovala konzorcij za skupno prodajo 55 odstotkov delnic banke, v katerem so še Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank in Zavarovalnica Triglav. Prodajo je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, naložila Banka Slovenije in ji v njej odvzela glasovalne in upravljavske pravice.

Za ta delež v Gorenjski banki so se neuradno zanimali sklad Quantum Strategic Partners v lasti družine milijarderja Georgea Sorosa, sklad Apollo, ki je med drugim lastnik Nove KBM, in srbska AIK. Slednja ima v Gorenjski banki več kot 20-odstotni delež. Kot je razvidno s spletne strani Banke Slovenije, je že konec februarja od nje pridobila novo dovoljenje, da lahko delež v tej banki poveča nad 50 odstotkov.

Težava v postopku izbire kupca je bila po pisanju medijev ta, da so kupci za delnico Gorenjske banke ponujali premalo. A sodeč po ponedeljkovem pisanju Dela se je Savin upravni odbor vendarle odločil, da za 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke, ki so v lasti družbe, sprejme ponudbo srbske AIK banke v lasti milijonarja Miodraga Kostića.

Prodajo Gorenjske banke je Savi po tistem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Nedavno je Banka Slovenija po poročanju TV Slovenija Savi naložila tudi pol milijona evrov kazni, ker ni v roku prodala svojega deleža v banki.