Za zavrnitev predloga komisije je namreč danes glasovalo 373 poslancev, trije manj od potrebne kvalificirane večine.

Evropski predpisi na enotnem tržišču ne dovoljujejo uporabe fosfatnih dodatkov v mesnih pripravkih, razen če je to izrecno navedeno v zakonodaji. Za uvrstitev na seznam izjem morajo biti izpolnjeni trije pogoji, in sicer da za uporabo fosfatov obstaja tehnološka potreba, niso nevarni za zdravje ter da njihova uporaba ne zavaja potrošnikov.

Komisija je predlagala, naj se na seznam uvrstijo zamrznjena mesna nabodala za vertikalno pečenje. Po mnenju komisije je uporaba fosfatnih dodatkov v tem živilu nujna, da se meso drži skupaj in da se enakomerno tali.

Peterle: Počakajmo na poročilo agencije za varnost hrane

Parlamentarni odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane je priporočil, naj parlament ustavi načrte za odobritev uporabe fosfatov v mesu za kebab, dokler ne bodo znani rezultati znanstvene študije Evropske agencije za varnost hrane.

Poslanci so o tem razpravljali v torek pozno zvečer. Slovenec Lojze Peterle (EPP/NSi) se je v razpravi zavzel za ugovor predlogu Evropske komisije. Kot je dejal, stroka opozarja na znake povezav med dodanimi fosfati v hrani in povečanimi tveganji za srčno-žilna obolenja, zdravje kosti in ledvic ter povečevanje smrtnosti. »Ne hitimo s širjenjem nabora izjem, dokler Evropska agencija za varnost hrane ne objavi končnega poročila o vplivu fosfatov na hrano. Ne hitimo, ko gre za zdravje naših ljudi,« je pozval Peterle.