Triintridesetletna alpska smučarka, nosilka štirih velikih kristalnih globusov, je na Instagramu izlila svoja čustva, potem ko je na spletnih medijih lahko prebrala številne negativne komentarje ameriških domoljubov, Trumpovih podpornikov, ki so s 77 zmagami v svetovnem pokalu največji alpski smučarki vseh časov zaželeli tudi smrt.

»Moram priznati, da so me prizadeli nekateri komentarji na intervju za CNN. Vse skupaj mi je odprlo oči, kako razdeljeni smo kot nacija. Res je boleče prebrati komentarje, v katerih ti ljudje želijo, da bi si zlomila tilnik, ali da me bo Bog kaznoval, ker sem proti Trumpu,« je na Instagramu zapisala Vonnova, ki je edini olimpijski kolajni osvojila na igrah v Vancouvru s smukaškim zlatom in superveleslalomskim bronom. Olimpijske igre v Sočiju je izpustila zaradi poškodbe.

Srd volivcev ameriškega predsednika Trumpa si je Vonnova nakopala, ko je pred tem v intervjuju za CNN podala svoje mnenje, da želi na zimskih olimpijskih igrah v Pyongčangu zastopati Američane in ne predsednika.

»Zelo resno jemljem olimpijske igre, kaj pomenijo in kaj predstavljajo, kaj pomeni, da na otvoritveni slovesnosti hodiš pod ameriško zastavo. Želim si na najboljši možni način predstavljati našo državo. In mislim, da trenutno v naši vladi ni veliko ljudi, ki bi to počeli,« je bila jasna Vonnova, ki je na neposredno vprašanje kategorično zavrnila možnost, da bi se po igrah odzvala morebitnem vabilu olimpijski odpravi na sprejem v Belo hišo.

Z izjavami je dvignila veliko prahu, kar jo je presenetilo. V zadnjem odzivu je pojasnila, da je zaskrbljena, kako gledajo na ZDA po svetu: »Sem ponosna Američanka in želim si, da bi naša država še naprej predstavljala simbol upanja, sočutja, sprejemanja in svetovne enotnosti. Žal sem med zadnjimi potovanji po svetu prišla do spoznanja, da ljudje po svetu Združenih držav ne dojemajo več na takšen način.«

Predsednik Trump se je letos zapletel v spor z nekaterimi ameriškimi športniki, ker so v znak protesta proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi Američani pokleknili med himno in zavrnili povabilo v Belo hišo.