»Dandanes se otroci med odmori ne igrajo več,« je po poročanju portala Lokal potarnal francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer. »Vsi samo strmijo v pametne telefone, kar je z izobraževalnega vidika težava.«

Francoski predsednik Emmanuel Macron je podobno prepoved predlagal že letos v času svoje predsedniške kampanje. Bivši župan New Yorka Michael Bloomberg je že leta 2006 poskušal v šolah prepovedati prenosne telefone, vendar so se starši pritožili. Med drugim niso bili zadovoljni, ker niso mogli priti v stik s svojimi otroki. Njegov naslednik Bill de Blasio je prepoved razveljavil in sedaj ravnatelji šol določajo pravila glede uporabe telefonov v šolah.

Raziskave glede uporabe telefonov v šolah so na strani Bloomberga in francoskega predsednika. Glede na dokument, ki ga je leta 2015 objavila londonska šola za ekonomijo, so dijaki v šolah, ki so prepovedale uporabo mobilnih telefonov, izboljšali uspeh za 6,4 odstotka. »Ugotovili smo, da ne samo, da se je izboljšal uspeh dijakov, temveč je prepoved izjemno pozitivno vplivala na dijake s slabšim uspehom in iz družin z nižjimi dohodki,« sta za BBC povedala ekonomista Philippe Beland in Richard Murphy.

Z odločitvijo ministra za zdravje niso zadovoljni ne učitelji, ne starši, še najmanj pa šolarji. Učitelje skrbi, da bodo sedaj morali preiskovati svoje učence in jim zasegati mobilnike.

Vendar Blanquer v tem ne vidi težave. »Na srečanjih ministrov pustimo svoje telefone v omaricah, preden gremo na sestanek. Menim, da je ta rešitev mogoča za vse skupine, tudi za šolarje.«