Nedotakljivih ni. Naslednji, ki se je znašel pod plazom obtožb o zlorabi dopinga, je Chris Froome. Kolesarja najbogatejše kolesarske ekipe na svetu Sky so po zmagi na francoskem Touru in španski Vuelti mnogi razglašali za najboljšega kolesarja leta 2017. Stroga dopinška kontrola, kjer vsaj v kolesarstvu ni nedotakljivih, ga ima v kleščah. Pri njem so naleteli na »nezaželeno analitično ugotovitev«, kot je uradna oznaka Mednarodne antidopinške agencije (Wada).

V času španske Vuelte so pri vzorcu urina pri testu A in B v eni zadnjih etap zaznali preseženo mejo uporabe zdravila salbutamol, ki ga z dovoljenjem Wade lahko uporablja kot astmatik. Zaznali so dvakratno povečanje dovoljene meje (1000 nanogramov na mililiter). Salbutamol (ventolin) lajša simptome astme. »Dobro je znano, da imam astmo, in točno vem, kakšna so pravila,« trdi Chris Froome. »Uporabljam inhalator in zagotovo vem, da bom v majici vodilnega vsak dan testiran. Simptomi astme so se v času Vuelte poslabšali in zato sem sledil nasvetu klubskega zdravnika za povečanje odmerka zdravila. Nisem uporabil več kot dovoljeni odmerek,« se izgovarja Froome, ki je v zadnjih petih letih štirikrat zmagal na Tour de Franceu. Letos prvič dober mesec pozneje še na dirki po Španiji. Ob objavi trase italijanskega Gira 2018, ki se bo Sloveniji maja najbolj približal v Tolmeču, na Zoncolan in v Sappadi, pa so ga že napovedovali kot kandidata za legendarni trojček.

Za »nezaželeno analitično ugotovitev« so v ekipi vedeli že septembra. Froome po pravilih Mednarodne kolesarske zveze (Uci) ni začasno suspendiran. Skupaj z ekipo pravijo, da poskušajo ugotoviti dejstva in natančno razumeti, kaj se je zgodilo ob tej priložnosti. Obstajajo namreč kompleksne zdravstvene in fiziološke težave, ki vplivajo na metabolizem in izločanje salbutamola. Froome je zelo tesno povezan tudi s Slovenci. Kar pet (David Rožman, Marko Džalo, Nik Burjek, Filip Tišma, Igor Turk) jih dela kot maserji ali mehaniki v njegovi neposredni bližini in ob izjemnem zaupanju in spoštovanju.

Ob primeru Frooma je treba znova opozoriti na kompleksne zadeve in edinstvenost primerov, povezanih v boju proti dopingu. Niso vsi primeri enaki. EPO ni ventolin. In niti Froome ni prvi s temi težavami kot astmatik. Ostaja večno splošno prepričanje dela javnosti, da je astma za take športnike izgovor, uporaba zdravila pa zloraba, a nekatere medicinske analize kažejo, da zdravim zdravilo ne pomaga.

Zadnji odmevnejši primer je bil najboljši smučarski tekač Martin Johnsrud Sundby. Pri Norvežanu so tudi dvakrat v zimi 2015 zaznali povišan odmerek salbutamola, mu odvzeli zmago na Tour de Ski in kristalni globus za sezono 2015. Krivdo je prevzela norveška smučarska zveza. Nazadnje mu je mednarodno športno razsodišče kljub olajševalnim okoliščinam določilo dva meseca prepovedi nastopanja.

Med kolesarji sta imela podobne težave s salbutamolom italijanska kolesarska zvezdnika Diego Ulissi (italijanski Giro 2014, kaznovan z devetimi meseci) in skoraj pred desetletjem Alessandro Petacchi, ki so mu odvzeli pet etapnih zmag na Giru 2007, kaznovan pa je bil z enoletnim suspenzom. Glede na strogo prakso UCI se predvideva, da bo Froome ob zmago na Vuelti. Verjetno ga bo doletela nekajmesečna kazen. Bron s svetovnega prvenstva v Bergnu, kjer je Primož Roglič osvojil srebro, pa bo verjetno ostal v njegovi odslej omadeževani zbirki.