Pico poznajo in pripravljajo po vsem svetu. Testo, obloženo s paradižnikom, sirom in drugimi prilogami je všeč vsem generacijam, tekne tako mlajšim kot starejšim. Pica je prav tako del ponudbe predpripravljenih jedi. Priprava zamrznjenih pic je hitra in enostavna, zato za posamezniki radi posegajo po njej. Toda previdno: z eno pico pokrijemo tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah, močno pa presežemo dnevne potrebe po soli, zato pica zagotovo ni primerna izbira za vsak dan. Ponudba zamrznjenih pic je precej pestra in se med trgovinami razlikuje. Po obisku vseh večjih trgovin v Ljubljani so strokovnjaki iz Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (MIPOR) v primerjalno ocenjevanje vključili osem zamrznjenih pic margerita blagovnih in trgovskih znamk.

Namesto sira je na pici lahko sirni pripravek

Glavne sestavine klasične italijanske pice margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika. Glede na seznam sestavin pa so pregledane pice poleg sestavin za testo in paradižnikove omake najpogosteje vsebovale še sir in začimbe. Delež sira na picah je lahko zelo različen: pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 % sira, večinoma edamca in mocarele, na nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. »Sir na pici pa lahko zamenja tudi sirni pripravek , zato pred nakupom preberite seznam sestavin, saj boste le tako vedeli,  katere sestavine in v kakšnih količinah vsebuje živilo, ki ga kupujete,« svetuje Nika Kremić in dodaja, da boste tako izvedeli tudi, če pica vsebuje aditive: »Pice margerita, ki smo jih vključili v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato smo jih v tem pogledu ocenili z oceno zelo dobro. Le en izdelek je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E 101 (riboflavin). Riboflavin je barvilo intenzivno rumene barve, oba aditiva pa sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je dodajanju aditivov mogoče popolnoma izogniti. Ojačevalcu arome mononatrijevem glutamatu naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija.«

Pazite pri vnosu soli

Koliko posameznega hranila vsebujejo pice, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregledane pice margerita so vsebovale srednjo količino maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli ter malo sladkorja. A med njimi so vseeno razlike. Skupno oceno prehranskega profila dobro je dobilo pet izdelkov, trije izdelki pa oceno povprečno, in sicer dva izdelka (Dr.Oetker in Ledo) zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji (Tre mulini) pa zaradi višje vsebnosti soli. Z eno pico (310 g) tako odrasla oseba kot otrok zadovoljita približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter petino še varne dnevne količine sladkorja, medtem ko dnevno potrebo po soli oba krepko prekoračita.