Cesta od Preddvora do Jezerskega je od nekdaj težava za domačine. Prej je uhajala iz struge Kokra, žledolom in viharni veter pa sta zadnji naravni ujmi, ki sta povzročili, da so padla drevesa pretrgala edino povezavo domačinov s svetom. Ker se jih veliko vozi na delo in v šolo, so mnogi noč na torek prebili v zasilni spalnici v podružnični šoli v vasi Kokra. Med njimi tudi družina alpinista Dava Karničarja, najmlajši član ima dve leti.

Grafika: možnost poplav in razlivanj v prihodnjih dneh

Prenočišča po sili so bila tudi v gostišču Pri Kanonirju, prav zadnji vzpon od tam do Zgornjega Jezerskega je bil najtrši oreh za vse, ki so čistili cesto. Na tem odseku so lahko prehod naredili le za najnujnejše vožnje. Župan Jezerskega Jure Rebolj je povedal, da je bila poleg zaprte ceste največja težava za krajane ravno pomanjkanje elektrike. »Naš cilj ves dan je bil, da edino prometno žilo z dolino znova usposobimo. Vsaj za nujne prevoze nam je to uspelo in smo lahko začeli dobavljati agregate. Škoda na električnem omrežju je očitno velika, tereni pa nedostopni in je tako res težko hitro urediti to težavo,« je dejal Rebolj.

Za nameček je bila danes pretrgana cestna povezava tudi na avstrijsko stran proti Železni Kapli, tako je bilo Jezersko resnično odrezano od sveta. Kljub temu danes ni bilo tako hudo kot ob žledolomu, ko so se na Jezersko lahko prebili šele z oklepnimi vozili, civilna zaščita pa je tudi poskrbela, da naravna nesreča s hudim vetrom le ni povzročila večjih preglavic. Res pa so morali prilagoditi pouk v šolah. V Kokri je sicer potekal po urniku.

Na spodnjem delu Gorenjske je bila pretrgana tudi povezava med Zalim Logom in Železniki v Selški dolini ter med Mavčičami in Kranjem.