»Če igralci napovedujejo kolajno, potem jih pri tem prvi podpiram,« so bile besede takratnega selektorja Igorja Kokoškova ob predstavitvi širšega reprezentančnega seznama pred evropskim košarkarskim prvenstvom. Seveda je srbski strokovnjak na čelo slovenske izbrane vrste prišel s ciljem osvojitve odličja, a si zagotovo v tistem trenutku ni mislil, da bo spisal pravljico, s katero se je skupaj z igralci vpisal med slovenske športne heroje. Slovenija je na evropskem prvenstvu premagala vseh devet nasprotnikov in postala evropski prvak ter s tem uresničila sanje številnih generacij.

Eno najpomembnejših, ključnih vlog je odigral ravno Igor Kokoškov. Slovensko reprezentanco je po priporočilu generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije Radoslava Nesterovića, ki ga je dobro poznal iz časov v ligi NBA, prevzel v enem najtežjih trenutkov, ko so jo po izpadu v osmini finala evropskega prvenstva 2015 čakale kvalifikacije za uvrstitev na naslednje tekmovanje najboljših evropskih reprezentanc. Te je opravil z odliko, saj je dobil vseh šest tekem, s tem pa položil temelje za gromozanski uspeh, ki je sledil. Kokoškov je že v pripravljalnem obdobju premeteno razdelil vloge, ki so jih posamezniki brez pripomb sprejeli. Ključe reprezentance je položil v roke Gorana Dragića, s katerim sta v letih sodelovanja pri Phoenix Suns v ligi NBA stkala tesne vezi, ob tem pa izredno pomembne naloge naložil tudi 18-letnemu Luki Dončiću, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Gašperja Vidmarja je prelevil v silo pod obročema, Anthonyja Randolpha prepričal, da je uspeh reprezentance postavil pred osebno statistiko, Klemna Prepeliča pa, da je sprejel vlogo jokerja, ki je pametno izkoriščal prostor in priložnosti ob koncentraciji nasprotnikovih obramb na Dragića in Dončića. Tudi preostali igralci so natanko vedeli, zakaj so v moštvu, in so v različnih fazah prvenstva pristavili izredno pomemben kamenček h končnemu mozaiku.

Slovenska košarkarska reprezentanca ni le osvojila naslova evropskega prvaka, temveč je to naredila s stilom. Pod vodstvom mirnega, preudarnega in pragmatičnega Kokoškova je igrala najlepšo košarko na prvenstvu, zato so jim hvalospeve pisali evropski športni časopisi Gazzetta dello Sport, Marca in L'Equipe. Slovenskim ljubiteljem športa so poklonili dva tedna neizmernih užitkov, kar so ti znali ceniti. Okoli 7000 navijačev je romalo na finale v Carigrad, več kot 20.000 jih je prišlo na sprejem v Ljubljano. Spisali so zgodbo, ki bo v analih ostala zapisana za vse večne čase.