Znanstveniki že več let iščejo način, ki bi jim omogočil uporabo hibernacije za zdravljenje rakavih bolnikov. S pomočjo hibernacije bi pridobili čas, ki je potreben, da začnejo zdravila proti raku delovati.

A to še ni vse. Mervyn Singer, profesor intenzivne nege in medicine na univerzi v Londonu, je dejal, da njegova ekipa razvija zdravilo, s pomočjo katerega bi vitalni organi lahko šli v stanje hibernacije oziroma stanje mirovanja, se pravi, da bi na nek način zaspali. Po prepričanju Singerja bi ta metoda lahko rešila na tisoče bolnikov, ki so doživeli srčno in možgansko kap.

Profesor Singer je prepričan, da bi s pomočjo hibernacije lahko ohranili celice pred smrtonosno travmo, do katere prihaja med procesom ponovne oživitve. Travma, ki se imenuje reperfuzijska poškodba, se pojavi, ko se kri v tkivu nabere in zapre arterije proti srcu ali pa zaustavi delovanje srca in pripelje do možganske kapi. Povsem logično je, da se zdravniki trudijo paciente čim prej oživeti oziroma obnoviti njihovo cirkulacijo s stentiranjem ali odpiranjem arterij. Toda šok, do katerega prihaja po tem dejanju, se pravi po hitrem vračanju krvi in kisika, sproži vnetno reakcijo, ki uničuje vitalno arterijo, srce in možgansko tkivo in lahko ponovno izzove smrt.

V kratkem testiranje na ljudeh

Prvo testiranje na ljudeh je predvideno za naslednje leto. Če se izkaže, da bi to zdravilo lahko zaščitilo paciente pred poškodbami zaradi reperfuzije, bi bilo to prvo uspešno zdravljenje s pomočjo hibernacije po 20 letih raziskav.

Znanstveniki že leta analizirajo živali med hibernacijo in njihovo sposobnost, da upočasnijo pulz in za nekaj mesecev znižajo temperaturo telesa skoraj do točke, ki povzroči smrt, ne da bi si pri tem poškodovali možgane in druge vitalne organe.

Znanstveniki menijo, da lahko isti učinek povzroči zdravilo, ki ga razvijajo. Z njegovo pomočjo bi v bodoče lahko pozdravili bolnike z diabetesom, Alzheimerjevo boleznijo in rakom.

Tudi italijanski znanstveniki preučujejo možnosti zdravljenja rakavih bolnikov s pomočjo hibernacije. Preiskujejo načine, kako bi telo bolnikov, ki so zboleli za rakom, ohladili na 13 stopinj in na ta način poskusili preprečiti širjenje raka in s sevanjem uničiti čim več celic tumorja.