Nagovor gostitelja Emmanuela Macrona pred okoli 60 voditelji držav in vlad, številnimi ministri ter vidnimi gospodarstveniki je bil na trenutke črnogled. Francoski predsednik je udeležence podnebnega vrha, poimenovanega En planet, opozoril, da »izgubljamo boj proti globalnemu segrevanju«. Glavna težava zanj je, da ob očitnih podnebnih spremembah ne ukrepamo dovolj hitro, pri čemer se je vprašal, kaj se je pravzaprav zgodilo od podpisa pariškega podnebnega sporazuma pred dvema letoma. Najodmevnejša v tem času je bila zagotovo odločitev Donalda Trumpa o odstopu ZDA od sporazuma, kar je bila za Macrona zelo slaba novica, nadvse dobra pa, da se je tokrat v Parizu zbralo »izjemno veliko ljudi, ki ne želimo sprejeti te odločitve ZDA«.

Macron: ZDA se bodo vrnile

Macron je že v svojih nastopih na večer pred srečanjem izražal prepričanje, da se bo ameriški predsednik vrnil k sporazumu o boju proti podnebnim spremembam, a dal jasno vedeti, da pri tem ne bo pogajanj, ki bi ga spreminjala. »ZDA so podpisale sporazum in odločitev, da od njega kar tako enostransko odstopijo, je skrajno bojevita ter ne more biti podlaga za to, da se druge prisili k vnovičnim pogajanjem,« je Macron dejal za CNN in dodal, da »noče biti pri prihodnjih generacijah zapisan kot nekdo, ki je razumel širino podnebnega problema, a naredil premalo, da bi ga rešil«.

V podobnih tonih so govorili tudi drugi udeleženci vrha, med njimi Američani, ki se ne strinjajo, da njihova vlada odstopa od pariškega sporazuma, in skušajo po svoje prispevati k njegovi uresničitvi. Arnold Schwarzenegger, ki je po igralski in guvernerski karieri postal viden okoljski aktivist, je izrazil prepričanje, da je Trumpovo ravnanje brezpredmetno, saj ima boj proti podnebnim spremembam še vedno najširšo podporo med ameriškimi politiki in poslovneži. To sta v Parizu, kjer ni bilo predstavnikov Trumpove administracije, potrdila nekdanji državni sekretar John Kerry in eden najvidnejših poslovnežev Michael Bloomberg, tudi nekdanji župan New Yorka.

Trump nehote pripomogel k temu, da se okoljevarstvenike bolj sliši

Bloomberg je med drugim dejal, da se okoljevarstveniki lahko zahvalijo Trumpu, saj se njihov glas tudi zaradi njega bolje sliši. Kerry je odsotnost ameriških vladnih predstavnikov označil za »sramotno«, Bill Gates in Elon Musk pa sta tako kot nekaj drugih udeležencev napovedala vlaganja v več milijard dolarjev vredne projekte, ki bodo revnim državam in industriji pomagali zmanjšati izpuste toplogrednih plinov oziroma porabo fosilnih goriv. Skupina 225 investicijskih skladov, ki upravlja več kot 26.000 milijard premoženja, se je zavezala, da bo izvajala pritisk na podjetja, da bodo upoštevala omejitve izpustov, ter razkrila finančne podatke, povezane z investicijami, ki vplivajo na podnebje. Med temi skladi je tudi največji upokojenski sklad v ZDA, California Public Employees' Retirement System, ki obljublja, da bo svojo pozornost usmeril na sto družb z največjimi izpusti toplogrednih plinov na svetu. V nekoliko posebnem slogu je na vrhu nastopil soorganizator, generalni sekretar ZN Antonio Guterres. »Smo v vojni za obstoj življenja na Zemlji, kot ga poznamo. A imamo pomembna zaveznika – znanost in tehnologijo,« je rekel in dodal, da se kamena doba ni končala, ko je zmanjkalo kamenja. »Tako nam tudi ni treba čakati, da zmanjka nafte in premoga, da končamo dobo fosilnih goriv,« je pojasnil.