Današnje jutro je bilo za marsikoga, ki stanuje v Črni vasi in Lipah, stresno. Tako rekoč čez noč so se okoliška polja napolnila z vodo. Ker v noči na torek ni veliko deževalo, lokalni prebivalci predvidevajo, da je k tako velikim količinam razlite vode prispevalo topljenje nedavno zapadlega snega.

Razmere danes sicer niso bile kritične, saj se je voda kopičila na travnikih in poljih, domovi krajanov Črne vasi in Lip niso bili poplavljeni. Na nekaterih delih pa se je voda čez dan stavbam približala le na nekaj metrov.

Tudi v noči na torek so imeli krajani težave. Vendar ne zaradi naraščajoče vode, temveč zaradi vetra. Več dreves v Črni vasi in Lipah je bilo porušenih ali polomljenih, na več hišah so manjkali strešniki, ponekod so bili razmetani zabojniki za odpadke, ki niso bili kos močnim sunkom vetra. Nekaj hiš je zaradi posledic močnega vetra začasno ostalo brez elektrike, kar je bilo za krajane zelo problematično. Območju so namreč že danes grozile poplave, brez elektrike pa ne bi mogli prečrpavati vode iz svojih domov, če bi se poplavne vode po najslabšem scenariju razlile vse do hišnih pragov.

Edina rešitev, da Ljubljanica vso to vodo odnese

Marjan Snoj, ki ima v Lipah staro kmetijo, se zjutraj vode, ki je prišla skoraj do njegovega hleva, ni ustrašil. »Že od malega živim tukaj in sem vode vajen,« je pojasnil Snoj. Bolj ga je skrbelo, kaj bo v prihodnjih dneh. »Napoved je slaba, saj so napovedali, da bo do konca tedna dež. To pa ni dobro, voda je že sedaj ponekod visoka. Na nekaj mestih je že skoraj prišla do ceste,« je opazoval Snoj. Na agenciji za okolje so danes namreč napovedali, da se bodo poplavljene površine na Ljubljanskem barju postopno povečevale še v sredo in četrtek.

»Za nas je zdaj edina rešitev, da Ljubljanica vso to vodo čim prej odnese. Zdaj nam gre vreme malo na roko. Poglejte, trenutno ne dežuje,« je bil danes popoldne optimističen eden od tamkajšnjih prebivalcev, ki pa ni upal ugibati, koliko dežja utegne pasti v naslednjih dneh. Snoj ni bil optimističen. Prepričan je, da bi poplave – če se bodo uresničile napovedi meteorologov – znale biti takšnega obsega kot leta 2010.

»Takrat je bilo vse mogoče v vodi. Hlev je bil pod vodo, krave, konji, bale, ki sem jih imel pod kozolcem,« se je spominjal Snoj. Sam je imel vsaj to srečo, da poplavne vode tistega leta niso dosegle njegove hiše. »Manjkalo je približno pet centimetrov. Pri sosedih pa so imeli v hiši do kolen vode,« je dejal Snoj.

Želijo si konkretnih ukrepov

Opozorila in preplah pred poplavami so znova potrdili, da s protipoplavnimi ukrepi ne gre odlašati, a ravno na tem področju se zatika. »Skozi leta so bili izvedeni ukrepi, ki pa so predvsem parcialni. Tu pa tam se očisti kakšen graben, kanal, kje se naredi kakšen nasip, vendar to ni dovolj,« je dejal Roman Tič.

»Ljubljanico bi bilo treba poglobiti, o tem sem prepričan. Ker ko Ljubljanica ne more več požirati vode iz Iške, se razliva pri nas,« je razmišljal Snoj. Ob tem velja omeniti, da prebivalci dela Ljubljanskega barja, ki leži znotraj Mestne občine Ljubljana, ne pričakujejo, da bi polja in travniki v njihovi okolici morali biti ves čas suhi. Pravijo, da so poplavljenih polj in travnikov vajeni. Želijo pa si zaščite pred poplavnimi razsežnostmi, kakršne so doživeli pred dobrimi sedmimi leti.