»Na območju Postojne je nekaj manj obvladljivih zadev, sicer so na delu gasilci in cestni delavci. Na območju Ilirske Bistrice in so težave tudi z elektriko, prav tako je močan veter odkril nekaj streh, podrl nekaj dreves, enako velja tudi za območje sežanskega Krasa,« je pojasnil.

Majcen se je z ekipo odpravil v Cerknico, da se s pristojnimi dogovorijo glede pomoči. Zaenkrat nobena občina ni prosila za dodatno pomoč. Povsod je aktivirana civilna zaščita, gasilci, pa tudi nekatera cestna podjetja. Na terenu so bili celo noč, zdaj se na teren odpravlja druga izmena, je še dodal Majcen.

V Cerknici se je sestal štab civilne zaščite za Cerknico, ki je ugotovil, da je najbolj ogroženo območje Rakeka, kjer je orkanski veter odkril strehe na več kot 50 objektih, je za STA dejal Matjaž Knap iz Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica.

Na območju Cerknice odkrilo okoli 20 objektov

Osnovna šola Jožeta Krajca Rakek in tamkajšnji vrtec sta trenutno brez električne energije. Pri Elektro Ljubljana so jim zagotovili, da jo bodo znova zagotovili v roku dobre ure. Kljub temu šola in vrtec normalno delujeta, ravnateljica šole je namreč prilagodila pouk, obroki so zagotovljeni, prav tako je zagotovljeno varstvo otrok v vrtcu, je dejal.

Na območju Cerknice je po njegovih navedbah poškodovanih streh manj, odkrilo je okoli 20 objektov. A je zaradi podrtega drevja zaprtih nekaj lokalnih cest. »Zdaj se pripravljamo na poplave, ki že grozijo območju Cerknice. Prihaja padavinski val, zato se že organiziramo za protipoplavno zaščito, kajti vidimo, da se dviguje gladina Cerkniščice,« je dejal.

Veter na tem območju se je namreč umiril, a začelo je že močno deževati. »Zaščitili bomo najnujnejše, za ostalo pa počakali na ugodnejše razmere, kajti dokler je življenje gasilcev ogroženo, ne gremo v akcijo,« je še dodal Knap.

Skalni podor na cesti Zagorje – Čolnišče

Zaradi skalnega podora na cesti Zagorje – Čolnišče na odseku pod vasjo Čolnišče lokalna cesta ostaja zaprta za ves promet. Obvoz je samo prek Zasavske Svete gore, ker je lokalna cesta Sava – Mošenik zaradi poplavljanja Save zaprta. Pristojne službe si prizadevajo čim prej urediti obvozno pot na tem odseku, tako da bi promet lahko stekel že jutri, v sredo, 13. decembra. Šolski avtobus tako tudi jutri ne bo vozil. V skalnem podoru je na cesto zgrmela skalna gmota v obsegu več kot 100 kubičnih metrov. Sanacija območja bo trajala dlje časa, zato je trenutno edina rešitev intervencijska ureditev obvozne poti na tem odseku, za katero je dal odredbo poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite.