Podjetje RTC Krvavec ni več v lasti Uniorja, novi lastnik je škofjeloški podjetnik Janez Janša, ki ima v Ljubljani Alpsko investicijsko družbo. Ta je kupila krvavške žičnice, za kolikšno ceno, uradno še ni znano. Glede na dosedanje ponudbe pa bi lahko presegla 6 milijonov evrov, saj naj bi bil drugi ponudnik, občina Cerklje, pripravljen prevzeti dolgove RTC Krvavec in dodati dober milijon kupnine. RTC Krvavec je imel konec minulega leta 4,7 milijona evrov dolgoročnih in 1,4 milijona evrov kratkoročnih posojil.

Direktor in lastnik Alpske investicijske družbe Janez Janša je lani po odločitvi ustavnega sodišča od države dobil 3,5 milijona odškodnine, ker so sodišča predolgo vlekla sojenje v zvezi z nekdanjim samskim domom propadlega podjetja Tekstilindus. Okrajno sodišče v Kranju namreč pet let in pol ni razpisalo niti naroka za glavno obravnavo. Samski dom je Janša kupil od ugaslega tekstilnega velikana v stečaju leta 1995, v njem pa so bili večinoma nekdanji delavci. Ti so najprej ugovarjali povišanim najemninam, z Janšo pa so se zapletli v spore, izbruhnilo je tudi nasilje. Janša je leta 1996 začel sodni boj zoper stanovalce, saj je želel stavbo izprazniti.

Potem ko je leta 2003 s pravnomočno sodbo dosegel izselitev najemnikov, je začel boj za odškodnino z državo, ki mu je z delom svojih sodišč onemogočila prihodke oziroma dobiček za čas, ko najemniki niso plačevali najemnine. Na koncu mu je na ustavnem sodišču tudi uspelo, to mu je prineslo bogato odškodnino. Vse skupaj je pripeljalo do bizarnega dejstva, da smo podjetniku pri nakupu Krvavca pomagali tudi davkoplačevalci. Teh postopkov in zanimanja za Krvavec javnosti praktično nedostopni podjetnik za Dnevnik že lani ni želel komentirati, žal pa tudi njegovo podjetje nima javnosti dostopnih kontaktnih podatkov.

Občina ni smela kupiti Krvavca

Franca Čebulja, župana Cerkelj, je tak razplet prodaje krvavških žičnic razočaral: »Evropska praksa sosednjih držav je taka, da štejejo žičniške naprave v podobno kategorijo kot druge prevoze, zato pri lastništvu in poslovanju sodelujejo tako lokalne banke kot politična oblast ter seveda turistično gospodarstvo. Občina Cerklje bi skupaj s podjetniki rada kupila Krvavec in bi to tudi zmogla, ker posluje odlično. Računsko sodišče pa je v svojem mnenju tako možnost zavrnilo zaradi vložka javnega denarja v zasebno podjetje. To bi lahko spremenili, če bi izvedli referendum v občini in bi občani to podprli,« je dejal Čebulj, ki poudarja, da je na koncu pri nakupu tudi zdaj pomagal davkoplačevalski denar, le po drugačni poti.

Tisti, ki živijo s Krvavcem in od Krvavca ter so si predstavljali, da bi bili lahko združeni podjetniki skupaj z občino dobri lastniki, nakupa torej niso uresničili. Ker pa je Unior zaradi svojih zavez bankam moral prodati RTC Krvavec, je očitno najboljšo ponudbo oddala družba, ki uradno nima nobenega zaposlenega – a (očitno) ima dovolj denarja za nakup. Paradoks, da je državna oblast posredno zasebniku pomagala, da je pridobil milijone, je očiten, a tudi dolga leta sodnih postopkov Janeza Janše proti neplačnikom v nekdanjem samskem domu so v Sloveniji žal prej praksa kot ne.

Alpsko investicijsko družbo je lani ustanovil odvetnik Andrej Krašek (nekdanji direktor agencije za varstvo konkurence), prvi nakup družbe pa je bil tudi lani apartmajski objekt Merkurja (v stečaju), za katerega so plačali 260.000 evrov. To je bila napoved, da ima zdajšnji direktor in lastnik družbe Janez Janša jasne cilje na enem najbolj znanih smučišč pri nas, in zdaj je to postalo dejstvo. Uspeh prodaje je zagotovo povezan tudi z usklajenim dogovorom z bankami upnicami dosedanjega lastnika Uniorja in novim lastnikom, podjetnikom Janezom Janšo.