Novica, da je cesta med Bohinjem in Bledom prevozna, je okoli poldneva marsikoga, ki je bil od ponedeljka zvečer ujet v Bohinju, močno razveselila. Kraje so od sveta odrezala drevesa, ki jih je v noči na torek podiral orkanski veter, potem je začelo še deževati in vodotoki so narasli do višin, ki si jih Bohinjci niti predstavljati niso upali. Popoldne, ko so se mnogi opogumili, si nadeli gumijaste škornje ali pa sedli v avtomobil in se odpravili od doma, so se razmere nekoliko umirjale. Bohinjci se kljub temu bojijo hudega vetra, ki je smreke lomil kot zobotrebce, in novih močnejših padavin.

Grafika: možnost poplav in razlivanj v prihodnjih dneh

Lomil je drevesa in odkrival strehe

Da je močno pihalo, so potrdili podatki. Vremenska postaja na Orlovih glavah na Voglu je v ponedeljek zvečer zaznala sunek vetra, ki je divjal s hitrostjo kar 183,6 kilometra na uro. Tudi v dolini so danes ves dan ekipe civilne zaščite, gasilcev in drugih, ki so priskočili na pomoč, odpravljale posledice ujme. Veter je odkrival strehe, med več kot 80 podobnimi objekti, kolikor so jih po besedah poveljnika PGD Bohinjska Bistrica Silva Režka našteli gasilci, je bil tudi Vodni park v Bohinjski Bistrici. Veter je uničil šotorsko odejo tamkajšnjega drsališča, podrl kar nekaj kozolcev in odnesel nadstrešnico nad parkiriščem v Bohinjski Bistrici. »Na srečo ni nobena hiša tako poškodovana, da bi prebivalci potrebovali nadomestno prebivališče,« je dejal župan Bohinja Franc Kramar, ki ga je takoj po umiritvi razmer obiskala ekipa predsednika vlade Mira Cerarja in štaba civilne zaščite s poveljnikom Srečkom Šestanom na čelu. »Česa takega še nisem doživel in tudi starejši ljudje ne pomnijo takih sunkov vetra in tega, da bi naredili toliko škode,« je dejal župan.

Podobno tudi tako narasle Mostnice v Stari Fužini domačini ne pomnijo, pripoveduje Katarina Zalokar. Kar nekaj hiš v vasi je zalila voda. »Gasilci jo izčrpavajo od treh zjutraj in so ves čas na delu, nekateri deli vasi so še vedno brez električne energije,« je opisovala. Opozorilne vrednosti je presegla tudi Savica v Ukancu, jezero pa je naraslo kar za dva metra.

Del naj se ljudje ne lotevajo sami

Domačini so danes večinoma ostali doma, saj so jim zaradi nevarnih razmer tako svetovali predstavniki civilne zaščite. Tudi pouk v šolah je odpadel, vrtčevska vrata pa so bila odprta za otroke, ki drugega varstva niso imeli. Prebivalci Bohinja morajo vso vodo za gospodinjstvo še vedno prekuhavati. Zaradi visoke vode v bohinjskem predoru so Slovenske železnice ustavile železniški promet med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom, nadomestnega prevoza ni bilo. Tudi številne ceste v Bohinju in iz Bohinja proti Bledu, Pokljuki in Soriški planini so bile zaprte.

Medtem ko se glede na vreme razmere na cestah iz ure v uro spreminjajo, pa v Bohinju vsi pristojni prebivalce pozivajo, naj se sanacijskih del na poškodovanih strehah ne lotevajo sami in naj počakajo na strokovno pomoč. Eden od takšnih poskusov se je danes končal s padcem in poškodbami. Župan Kramar zato poziva krovce od drugod, naj priskočijo na pomoč. Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan je Bohinju zagotovil pomoč v okviru gasilskih zvez oziroma vojske, opozoril pa je na pomanjkanje lestev po vsej državi. Vso potrebno pomoč je Bohinjcem v imenu vlade obljubil tudi premier Cerar.