Evropski poslanci, se pravi večina poslancev, naj bi se pri tem sklicevali na neko študijo iz leta 2012, ki kaže na povezanost med fosfatnimi aditivi v hrani in povečanjem tveganja za srčno-žilne bolezni. Neka druga študija iz leta 2013 tudi dokazuje, da pri Američanih obstaja povezanost med uživanjem jedi, ki vsebujejo veliko fosfatnih aditivov, in povečano umrljivostjo.

Vendar pa Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), ki se sklicuje na druge študije, meni, da še ni mogoče dokazati škodljivosti fosfatnih aditivov. Zagovorniki kebaba – ki jih je veliko tudi med evropskimi poslanci, a so v manjšini – menijo tudi, da se veliko več fosfatov zaužije ob pitju kokakole kot ob uživanju kebaba. Fosfatni aditivi so tudi v klobasah in drugih mesnih izdelkih. V EFSA se sprašujejo, ali niso vsi fosfati, ne le fosfatni aditivi, škodljivi za zdravje. A če bi prepovedali vsa živila s fosfati, kot so meso, krompir in kruh, bi se nevarno zmanjšala količina zaužitih proteinov.

Nemci pojedo največ kebaba

Razprave so zlasti žolčne v Nemčiji, kjer prodaja kebaba omogoča zaposlitev 110.000 ljudem. Med drugim namreč 80 odstotkov vsega mesa za kebabe, ki jih prodajo v EU, proizvedejo v tej državi, kjer je tudi največ turških priseljencev. V Nemčiji v kar 16.000 kioskih – samo v Berlinu jih je več kot tisoč – prodajo po tri milijone kebabov na dan, v Veliki Britaniji na primer pa 1,3 milijona. »Če bodo šli evropski poslanci po začrtani poti, bo to pomenilo smrtno kazen za vso industrijo kebaba v Evropski uniji,« je za britanski dnevnik Guardian dejal Kenan Koyuncu iz nemškega združenja proizvajalcev döner kebabov. Podobno meni nemška krščanskodemokratska poslanka Renate Sommer.

Najbolj se v EU za prepoved fosfatnih aditivov zavzemajo Zeleni in socialisti, ki zatrjujejo, da naj ne bi šlo za prepoved kebaba, ampak samo za nov način proizvajanja mesa. Tako trdi tudi britanski laburistični evropski poslanec Rory Palmer, ki je na svojem blogu razkril, kako rad ima kebab. Obenem je poudaril, da je v EU uporaba fosfatnih aditivov pri pripravi mesa že nekaj časa prepovedana, zdaj pa naj bi se to razširilo še na zmrznjeno meso za kebab. Zapisal je še: »Prejšnji teden se parlamentarni odbor za zdravje, katerega član sem, ni strinjal s predlogom, da bi se fosfatne aditive dovolilo dodajati v meso za kebab.« V Evropi sicer večina prodajalcev kebaba mesa ne pripravi sama, ampak kupuje že pripravljeno zmrznjeno meso. Proizvajalci pa dodajajo fosfate, ki omogočajo, da meso ostane kompaktno in sočno, torej da ni preveč suho niti, ko se po nekaj dni vrti in peče.

Prav to zmrznjeno meso za kebab je bilo torej doslej v EU izjema glede prepovedi dodajanja fosfatnih aditivov. Bomo videli, ali se bo to spremenilo. Če se bo, pa bomo lahko opazovali, ali bo to imelo vpliv na okus kebaba in s tem na njegovo prodajo.