Francosko gospodarsko ministrstvo je v nedeljo sprejelo ukrep, s katerim zaradi nevarnosti okužbe s salmonelo iz prodaje umika 620 proizvodnih serij, ki jih izdeluje gigant prehrambne industrije Lactalis, predvsem mleko v prahu za dojenčke. Še prejšnji teden so namreč odkrili šest dodatnih primerov salmonele pri dojenčkih.

Lactalis, ki ga mnogi v Sloveniji poznajo kot lastnika Ljubljanskih mlekarn, je sicer že 2. decembra na zahtevo sanitarnih oblasti umaknil 12 proizvodnih serij, in sicer nekaj vrst mleka v prahu, potem ko je 20 dojenčkov, starih manj kot šest mesecev, v različnih delih Francije zbolelo za gastroenteritisom. Pri tem so iz prodaje umaknili okoli 200.000 škatel. S trinajstimi od dvajsetih prizadetih družin so se pred tem sanitarne oblasti pogovorile in ugotovile, da so se njihovi dojenčki okužili z mlekom, ki so ga pili med julijem in koncem novembra in ki je bilo proizvedeno v tovarni Lactalisa na zahodu Francije. Še vedno pa javnosti niso povsem jasni vzroki za kontaminiranje mleka z bakterijami salmonele.

Ne vedo, od kod salmonela

V Lactalisu so prejšnji teden poudarjali, da njihovi testi pred transportom izdelkov iz tovarn niso razkrili nobene kontaminacije s salmonelo. Govornik tega prehrambnega giganta je za dnevnik Le Monde dejal, da pri njih izvajajo dvojno kontrolo, da bi odkrili morebitno prisotnost salmonele. Vendar pa ni povedal, koliko odstotkov izdelkov preverijo. Sicer je pri tem navedel številko 5.000 od začetka letošnjega leta. Dejal je, da v teh škatlah ni bilo sledi salmonele.

»Možno je, da so bile v vzorcih, ki so ji analizirali, koncentracije salmonele tako majhne, da jih niso mogli odkriti,« je dejal profesor François-Xavier Weill s pariškega inštituta Pasteur. »To je toliko bolj verjetno, ker se v mleku v prahu bakterija, ki ji suho okolje ne ustreza, čuti nekako pod stresom in otrpne, zaradi česar jo je v laboratoriju težko odkriti.«

Sicer salmonela v majhni količini, ki ne vpliva na zdravje odrasle osebe, lahko povzroči bolezen pri dojenčku, katerega obrambni imunski sistem je šibek. Tri dni po okužbi dojenček zboli za gastroenteritisom, zaradi česar bruha, ima drisko, včasih tudi krvavo blato in visoko telesno temperaturo. Obstaja nevarnost dehidracije. Obisk zdravnika je nujen. Običajno se bakterije uničijo ob pasterizaciji in sterilizaciji. Toda nekatere lahko preživijo kljub visoki temperaturi. Profesor Weill pa tudi dopušča, da do okužbe pride po pasterizaciji in sterilizaciji. Sicer so po pisanju dnevnika Le Monda, ki se opira na izjavo govornika Lactalisa, julija odkrili salmonelo na orodju za čiščenje, novembra pa na ploščicah v omenjeni tovarni na zahodu Francije. Obakrat je šlo za analizo na okolju. Salmonela pa je, kot pravi profesor Weill, lahko prišla v mleko tudi prek snovi, ki se jih kot dodatke daje v mleko po pasterizaciji in sterilizaciji.

Čakajo na analize

V Lactalisu so obljubili, da bodo pojasnili nastanek okužbe, takoj ko bodo znani rezultati analiz. Pri tem tesno sodelujejo s sanitarnimi oblastmi. Skupaj že deset dni analizirajo škatle z mlekom v prahu, ki so še v skladiščih, in tiste, ki so bile že poslane v prodajo.

Lactalis je v začetku decembra odprl posebno telefonsko številko, da bi odgovarjal na morebitna vprašanja staršev. Vendar se mnogi pritožujejo, da niso mogli dobiti zveze. Problem je namreč v tem, da je samo v nedeljo, 3. decembra, klicalo tudi po 2.500 ljudi na uro, vsega skupaj pa 14.000.