Med sobotnim prostim dnevom so se slovenske rokometašice preselile iz Triera v Leipzig, kjer so se v tamkajšnji dvorani s kapaciteto 6500 gledalcev (zgrajena je bila leta 2002 in je tudi domovanje obeh klubov iz tega mesta v prvi moški in ženski nemški rokometni ligi) danes pomerile s Švedsko. Nanje imajo selektor Uroš Bregar in njegove izbranke zelo lepe spomine: na lanskem EP, ki ga je gostila prav Švedska, je Slovenija v skupinskem delu v Stockholmu presenetljivo premagala gostiteljice s 25:23, vendar se vseeno ni uvrstila v drugi del (na koncu je bila 14.), Švedinje pa so ga končale na osmem mestu.

Od takratne 16-članske zasedbe je imel selektor Bregar danes na razpolago le šesterico: Ano Gros, Neli Irman, Lino Krhlikar, Tejo Ferfolja, Tjašo Stanko in Nino Zulić. Med tistimi, ki na EP 2016 niso igrale, je bila tudi levoroka Alja Koren, ki jutri praznuje 27. rojstni dan in ki je pred današnjim obračunom s Skandinavkami napovedala: »Seveda se dobro zavedamo, da gre zdaj na vse ali nič. Zdaj ni več popravnega izpita: zmagovalec gre v četrtfinale, poraženec pa domov. Verjamem, da bomo na koncu tekme zadovoljne z izidom.«

Na tekmi v Leipzigu, mestu z okoli 600.000 prebivalci, v katerem si nogometni kruh služi slovenski reprezentant Kevin Kampl, so njegove rojakinje za prvi gol potrebovale skoraj sedem minut. In če v vratih ne bi imele Amre Pandžić, ki je do takrat zbrala že štiri obrambe, bi Švedska dosegla precej več kot dva gola. Toda na slovensko žalost je v švedskih vratih blestela 26-letna Johanna Bundsen, članica danskega Koebenhavna. Do 15. minute, ko so Švedinje vodile že s 7:2, je zbrala kar devet obramb, predvsem po njeni zaslugi pa je njihova največja prednost pred odhodom na odmor znašala kar osem golov (15:7).

Na začetku drugega polčasa so Slovenke v dobrih 12 minutah samo dvakrat premagale Bundsnovo, kazen pa se je pokazala v prvem zaostanku za deset golov (14:24). Pri očitno nebogljenih in utrujenih Bregarjevih igralkah je blestela zgolj Korenova (skupaj 8 golov), toda že takrat je bilo jasno, da se njena napoved o ugodnem izidu ne bo uresničila. Švedinje, ki devetič nastopajo na SP (njihova najboljša uvrstitev je šesto mesto na Norveškem 1993), kljub visoki prednosti niso popuščale. Bundsnova je še naprej pridno nabirala obrambe in jih do konca zbrala neverjetnih 21, njene soigralke v polju pa so še naprej neusmiljeno polnile mrežo Slovenije.

Ko je Švedska v 58. minuti prvič povedla za dvanajst golov (32:20), kar je bila tudi rekordna razlika na današnji tekmi v Leipzigu, so Slovenke porušile še en negativen rekord – do danes so najvišji poraz proti Švedinjam doživele leta 2009 (17:26). Skandinavke, ki so letošnje SP začele s porazom proti Poljski, nato pa zmagale kar petkrat zapored (Madžarska, Češka, Argentina, Norveška, Slovenija), so se uvrstile v četrtfinale, Slovenke pa po svojem najvišjem porazu na šestih tekmah v Nemčiji odhajajo domov. »Tokrat smo slabo odigrale v vseh elementih igre. Škoda, da smo zadnjo tekmo tako slabo odigrale in malce pokvarile splošen vtis, a vseeno je bilo prvenstvo za nas odlično. Je lepa popotnica za lepo prihodnost slovenskega ženskega rokometa,« je dejala Korenova.

Izidi osmine finala: Madžarska – Francija 26:29 (11:14), Srbija – Črna gora 29:31 (9:14), Slovenija – Švedska 21:33 (12:18), Nemčija – Danska 17:21 (7:11), današnji pari: Romunija – Češka (17.30), Rusija – Južna Koreja (17.30), Španija – Norveška, Japonska – Nizozemska (20.30).