Miške so sila preproste naprave. Imajo ohišje z nekaj gumbi, na spodnji strani pa senzor, ki naše kretnje pretvarja v gibanje digitalnega kurzorja na zaslonu. Najcenejše modele lahko na trgu najdemo že za nekaj evrov, obstaja pa tudi kopica naprednejših mišk, ki uporabniku občutno pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji.

Mehanizem in senzor

Tu velja obratno načelo kot pri tipkovnicah – mehanske miške s kroglico v ohišju so že zastarele. Danes je večina mišk optičnih in delujejo s pomočjo LED-svetlobe na dnu naprave. Laserske miške delujejo na podoben način, le da pri njih premike odčitava infrardeči laser. Take miške so še bolj natančne, vendar so tudi veliko občutljivejše za neprimerno podlago, zato se jih pogosto kupuje s prav določenimi podlagami. Nekateri napredni modeli izrabljajo celo LED- in lasersko tehnologijo hkrati.

Povezljivost

Čedalje več mišk za splošno rabo se z računalnikom povezuje brezžično, prek sprejemnika v USB-reži. Tak način je zaželen, saj bolje ohranja baterijsko neodvisnost mišk kot povezava prek bluetootha, ki je nekoliko bolj potratna za napravo. Res pa je, da najzahtevnejši uporabniki še vedno prisegajo na povezovanje prek kabla, saj je taka povezava najzanesljivejša in najstabilnejša.

Velikost

Za ljudi, ki se z računalnikom pogosto premikajo, obstajajo občutno manjše miške, ki so primernejše za shranjevanje v torbah. Uporaba teh je sicer povsem zadovoljiva, vendar so za dolgotrajno uporabo premajhne, kar se izrazi v nelagodju v dlaneh.

Igričarske miške

Miške z najbolj futurističnim videzom spadajo pod domeno ljubiteljev igranja računalniških iger. Pri njih najdemo ogromno dodatnih gumbov, ki jim po želji določamo naloge, hkrati pa je njihov mehanizem, ki se skriva pod pokrovom, tudi najbolj kakovosten. To pomeni, da so izjemno odzivne (imajo najmanjšo latenco). Take miške imajo pogosto laserske senzorje in USB-vtiče z dodatki zlata, kar pomaga pri prevodnosti in zagotavlja najboljšo odzivnost. Pri najnaprednejših modelih lahko celo prilagajamo težo naprave.

Za oblikovalce

Najnaprednejše miške, ki jih imenujejo tudi netopirji, pa se uporabljajo za 3D-oblikovanje. Te zahtevajo kar nekaj prilagajanja in se pogosto uporabljajo skupaj z običajno miško. Služijo torej kot dodatno grafično orodje. Cena teh dosegajo vrednost tudi okoli 500 evrov.

Pri izbiri miške bodite predvsem pozorni na to, da bo naprava vašo dlan spravila v čim bolj nevtralen položaj. Na tak način bo raba udobna in možnost za naprezanja ter zdravstvene komplikacije manjša.