Edina končna odločitev konca tedna svetovnega pokala v alpskem smučanju v St. Moritzu se je odvila po švicarskih željah. 24-letna Jasmine Flury je bila presenetljivo najhitrejša na superveleslalomu ter dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu. Švicarka se pred njo ni nikoli uvrstila med najboljšo trojico, medtem ko se je v tem koledarskem letu na tekmah v hitrih disciplinah štirikrat uvrstila med najboljšo deseterico. Švicarski uspeh je z dvojno zmago dopolnila vrstnica zmagovalke Michelle Gisin, ki se je razvila v izvrstno tekmovalko v hitrih disciplinah in pravo naslednico sestre Dominique Gisin, skupaj s Tino Maze, olimpijsko smukaško prvakinjo iz Sočija. Najboljša superveleslalomistka pretekle sezone in zmagovalka prve preizkušnje v tej sezoni Tina Weirather je bila v spremenljivih razmerah tretja.

»Ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. In to na najpomembnejši tekmi,« je bila navdušena Jasmine Flury, ki je kot otrok občudovala Didierja Cucha. Švicarji o svoji junakinji pišejo, da je težko dostopna. »Morda res, a ko te spusti blizu, je zelo odprta. V naši ekipi skrbi za zabavo,« pravi Tina Weirather, ki sicer tekmuje za Liechtenstein, na treningih pa vadi skupaj s švicarsko reprezentanco. Ob švicarskih uspehih konca tedna je bila slaba vest za eno najmočnejših reprezentanc padec Lare Gut, ki si je strgala križne vezi pred slabimi desetimi meseci na svetovnem prvenstvu na istem prizorišču. Tokrat je koleno Lare Gut zdržalo težke pritiske.

Slovensko alpsko smučanje je v St. Moritzu zastopala le Maruša Ferk, ki je s 37. mestom ostala brez točk svetovnega pokala. »Maruša je tekmovala v težkih razmerah, ko je bila vidljivost slabša. Njen nastop ni bil slab. V zadnjih tednih je napredovala v hitrih disciplinah,« je iz Švice sporočil trener Sergej Poljšak.

St. Moritz sicer slovi kot prizorišče, ki ima več kot 300 dni sončnega vremena. Tokrat je malojska kača, značilen vremenski pojav v Engadinski dolini, pokazala svojo moč. Pasovi megle so se premikali po dolini, spremljal pa jih je močan veter in nizke temperature, ki so segle do minus 14 stopinj Celzija. V takšnih razmerah so lahko organizatorji izpeljali le en skrajšam superveleslalom, odpadla pa je tako preizkušnja v alpski kombinaciji kot klasična superveleslalomska. Žalosten je bil odnos Mednarodne smučarske zveze do alpske kombinacije. Organizatorji so po petkovem slalomu sprva dejali, da bo za kombinacijske točke štela sobotna preizkušnja, svojo odločitev pa so spremenili na večernem trenerskem sestanku. Konec tedna so odločitev še spreminjali, danes pa naj bi izpeljali dve tekmi svetovnega pokala. Izkupiček je bil ničeln, kot je napovedovala že vremenska napoved.

Svetovni pokal v ženskem smučanju se seli v Val d'Isere, kjer bo v četrtek prvi trening smuka, v soboto in nedeljo pa bosta na sporedu smuk in superveleslalom.