Alexis Pinturault v veleslalomu in Marcel Hirscher v slalomu sta dobila spektakularni preizkušnji svetovnega pokala v alpskem smučanju v Val d'Iseru. Poleg obeh junakov si zaslužijo pohvale organizatorji 62. Kriterija prvega snega, ki so izpeljali vrhunski tekmi v izjemno težkih razmerah, saj je konec tedna v Savojskih Alpah padla velika količina snega. Iz Francije se je vračal domov zadovoljni slovenski tabor. 25-letni Žan Kranjec je s sedmim mestom v veleslalomu dosegel prvo slovensko moško uvrstitev med najboljšo deseterico v tej sezoni. 22-letni Štefan Hadalin se je s 27. mestom na drugi tekmi zapored uvrstil med dobitnike veleslalomskih točk, danes pa je navdušil v slalomu, kjer je s 30. mesta po prvi progi s tretjim časom na drugi progi napredoval na 16. mesto.

Proga Face de Bellevarde spada med najzahtevnejše v svetovnem pokalu, ko pa je na njej slabša vidljivost, si upajo napasti le najboljši smučarji na svetu. Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta pokazala zvrhano mero hrabrosti ter dokazala, da zaupata smučarskemu materialu, trenerski ekipi in predvsem sebi. Kranjec je dosegel sedmi čas na prvi progi, na drugi pa šestega ter s sedmim mestom dosegel svojo tretjo najboljšo uvrstitev v karieri. V lanski sezoni je bil dvakrat četrti, in sicer v Söldnu in Alti Badii, naslednjem prizorišču veleslalomskih tekem svetovnega pokala. Hadalin je v veleslalomu na prvi progi s startno številko 55 dosegel 21. čas, na drugi pa ni našel pravega ritma in nazadoval za šest mest. Vrhničan se je danes s številko 47 kot zadnji uvrstil na drugo progo, na kateri je s tretjim časom napredoval za 14 mest ter izenačil svojo drugo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu.

Tehnično odlično, taktično še ne

Žan Kranjec je po najboljši slovenski uvrstitvi v tej zimi povedal: »Pogoji so bili predvsem na prvi progi zelo težki. Smučal sem dobro, a na vseh delih proge nisem napadel do limita, ki prinaša še boljše uvrstitve. Upam, da bom to storil že na naslednjih preizkušnjah.« Glavni moški trener tehničnih disciplin Klemen Bergant je potrdil Kranjčeve besede: »Žan ima še rezerve. Tehnično je smučal zelo dobro, v taktiki pa so še rezerve. Predvsem v napadu od starta do cilja. Najpomembnejše je, da se je Žan na zahtevni progi v zahtevnih razmerah prepričal, da je blizu najboljšim.«

Divjo drugo vožnjo je uprizoril Marcel Hirscher, vodilni po prvi progi. S svojo izjemno močjo je utrgal del količka ter z njim smučal nekaj sekund. Kljub težavam na progi je Avstrijec dosegel tretje mesto. Napad Alexisa Pinturaulta na domačem poligonu v Val d'Iseru je bil premočan za tekmece. Z drugim mestom se je izkazal Nemec Stefan Luitz, ki se je na drugem veleslalomu zapored uvrstil na zmagovalne stopničke. Nemška reprezentanca v tehničnih disciplinah je na začetku sezone pokazala velik napredek.

Hadalin dober z rezervami

»To je bil eden najtežjih slalomov v moji karieri. Z izjemo spodnjega dela prve proge, kjer sem storil napako, po kateri nisem upal preveč tvegati, sem smučal premišljeno in napadalno. Bilo je zelo težko, saj sem si moral med smučanjem brisati sneg z očal. Čeprav sem dosegel dober rezultat, imam še rezerve, ki jih bom skušal unovčiti na naslednji preizkušnji v Madonni di Campiglio,« je svoj slalomski nastop ocenil Štefan Hadalin.

Hirscher je na drugi slalomski progi uprizoril napad, s katerim je še enkrat več pokazal, zakaj je eden najboljših smučarjev vseh časov. Z osmega mesta se je 47. v karieri povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Najbolj se mu je približal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je na drugem slalomu v tej sezoni zasedel drugo mesto. V Leviju ga je premagal Nemec Felix Neureuther, ki je zaradi strganih kolenskih križnih vezeh že končal olimpijsko sezono. Šved Andre Myhrer je s tretjim mestom unovčil izkušnje. Po prvi progi je vodil Italijan Stefano Gross, ki na drugi progi kot že večkrat doslej ni zdržal bremena in nazadoval na šesto mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je prevzel vodstvo Kristoffersen, ki mu tesno sledi Hirscher, favorit za šesti zaporedni veliki kristalni globus.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval v italijanskih Dolomitih. Že pojutrišnjem bo v Val Gardeni prvi trening smuka. Slovenska reprezentanca napoveduje vidnejše dosežke, kot jih je pokazala na začetku sezone na severno-ameriški turneji. V Val Gardeni bosta v petek in soboto superveleslalom in smuk, ki jima bosta v bližnji Alti Badii v nedeljo in ponedeljek sledila dva veleslaloma. Klasični in paralelni.