Nogometaši in navijači komaj čakajo zimski premor. Igralci so v ligaškem ritmu že od sredine julija, navijači so počasi že naveličani tekem. Za nameček igranje in gledanje tekem v pozni jeseni v mrazu, vlagi in snegu ni več noben užitek, ampak bolj mučenje. Klubi za zadnje tekme leta skušajo z različnimi akcijami privabiti navijače. Nogometaši Olimpije so med tednom obiskovali osnovne šole, v katerih so gulili klopi, in razdelili 3000 vabil za ogled današnje tekme s Celjem, ki so jo poimenovali božičkova. Glede na trenutno formo vodilnih ekip je edino vprašanje, kakšna bo razlika v točkah med razigranim in kljub 33 tekmam od 12. julija telesno vrhunsko pripravljenim Mariborom ter popolnoma izžeto in neučinkovito Olimpijo. Spored utegnejo krojiti tudi vremenske razmere in zaradi napovedanega snega se lahko zgodi, da kakšna tekma ne bo odigrana. Če Ankaranu znova ne bo uspelo pripraviti igralne površine v Dravogradu, bo vprašljiva tudi regularnost tekmovanja.

ANKARAN – TRIGLAV, danes ob 13. uri, sodnik: Jug

Številnim, ki so proti Ankaranu, se je v zadnjih tednih pridružilo še vreme. Po prestavljeni prejšnji tekmi z Aluminijem je pod velikim vprašajem tudi današnja s kranjskim Triglavom, neposrednim tekmecem za obstanek, saj je igrišče v Dravogradu še vedno pod ledenim oklepom. Poskusili naj bi ga sicer očistiti, vendar pa obenem s to informacijo iz Koroške prihajajo tudi opomini, da pri njih decembra nikoli niso igrali nogometa. Še ena odpoved seveda ni enostavna. Sploh ker bi odpadla nova pomembna tekma za obstanek, ki bi dobil nepričakovano dimenzijo manjkajočih točk. Podobno kot prejšnji teden se lahko tudi tokrat vprašamo, ali ne bi lahko vsega skupaj rešili z nekaj dobre volje in bi vsaj to tekmo prestavili na prizorišče s prijaznejšo klimo. Tudi v duhu regularnosti prvenstva. Birokratske ovire bi lahko zaobšli s tem, da bi tekmo zaprli za javnost, saj razlika med petdeset in nič gledalci ni velika. Poleg tega so na vseh tekmah kamere, ki marsikdaj nadomeščajo tudi novinarje. Skratka, spet je (bil) nekdo na preizkušnji, a ni zmogel dovolj poguma. Ne glede na to, kakšna je odločitev (sprejeta naj bi bila že pozno sinoči, saj morajo sicer Ankarančani na pot že ob šestih zjutraj), mrcvarjenje Ankarana samega in prek njih njihovih tekmecev je slaba popotnica v spomladanski del prvenstva.

Verjetni postavi – Ankaran Hrvatini: Bužan, Matošević, Pahor, Badžim, Karamatić, Mate, Delgado, Burkić, Vodeb, Cerovec, Meledje. Triglav: Džafić, Šmit, Suljević, Dav. Zec, Bojić, Udovič, Poplatnik, Pušnik, Tijanić, Majcen, Podlogar. Naš namig: tekme ne bo.

RUDAR – DOMŽALE, danes ob 15. uri, sodnik: Perić

Derbi za tretje mesto. Glede na slog igre obeh ekip se obeta zanimiva predstava z veliko teka, agresivnosti in dvobojev na igrišču na robu incidenta. Ker na obeh klopeh sedijo zelo temperamentni ljudje, se obeta tudi ob zelenici veliko jezikanja, kriljenja z rokami, skakanja, cepetanja z nogami… Domžalčani so nanizali serijo štirih zmag, pri katerih so predvsem na mišice vselej zmagali z minimalnih 1:0, medtem ko igra ni bila lepa za oko. Rudar si je privoščil spodrsljaj s Triglavom, kar pa ni več naključje. Vselej, ko se Marijan Pušnik kot trener znajde pred situacijo, da bi naredil nekaj velikega z zasedbo, ki jo vodi, mu spodrsne. Še posebej bodo motivirani igralci, ki so v izložbenem oknu za zimsko prodajo. Prednjačijo velenjski napadalec John Mary ter domžalski igralci Jure Balkovec, Amedej Vetrih, Gaber Dobrovoljc, Mitja Širok…, ki se jim je cena dvignila tudi s tem, ko jih je Srečko Katanec uvrščal na reprezentančni seznam.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Čoralić, Vuklišević, Tomašević, Pušaver, Bolha, Radić, Novak, Antonov, Črnčič, Mary. Domžale: Mulalić, Širok, Dobrovoljc, Klemenčič, Balkovec, Husmani, Vetrih, Alvir, Ibraimi Kirm, Ibričić. Naš namig: 0.

OLIMPIJA – CELJE, danes ob 16.50, sodnik: Žnidaršič

Olimpija je v finišu jeseni zabredla v krizo igre in rezultatov, saj je na zadnjih petih tekmah osvojila le sedem točk. V oči bodeta poraza na derbijih v gosteh z Mariborom in Domžalami. Trener Olimpije Igor Bišćan je prepričan, da je ekipa v minulem tednu obnovila moči. »Na zadnjih tekmah je bila naša težava, da sploh nismo bili posebej nevarni za gol nasprotnika, a sem optimist. Na domačem stadionu si priigramo več priložnosti. Fantje se zavedajo, kako pomembno je, da sklenejo sezono s pozitivnim izidom,« pravi Igor Bišćan. 39-letni Hrvat razmišlja, da bi težave s kreativnostjo v zvezni vrsti rešil tako, da bi skupaj zaigrala Kronaveter in Alves, ki imata kakovostno podajo, obenem pa sta nevarna pri zaključnih strelih. »Manjka nam igralec, ki bo zabil gol iz polpriložnosti, ali tip napadalca, ki bo dosegel 10 do 20 golov. Brez njega se bomo težko borili za vrh. Zaostanek treh točk je za nas velik pritisk. Tudi če bomo šli na premor z zaostankom petih točk ali če bomo izenačeni, ne bo še nič odločenega. Zame je najbolj pomembno, da vemo, kaj moramo popraviti,« je pogled v prihodnost usmeril Bišćan. »Spodrsljajev je bilo dovolj. Zmagati moramo zlepa ali zgrda,« tekmo pričakuje vezist Nik Kapun. Celje je po seriji petih zaporednih zmag izgubilo v Krškem, a je v dobri formi in napovedujejo igro na zmago.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Čanađija, Tomić, Alves, Kronaveter, Kapun Abass. Celje: Jurhar, Brecl, Džinić, Travner, Vidmajer, Žinko, Pišek, Šušnjara, Dangubić, Požeg Vancaš, Lupeta. Naš namig: 1.

KRŠKO – GORICA, jutri ob 13. uri, sodnik: Balažič

Po treh zaporednih porazih brez doseženega zadetka, resda proti vsem trem klubom z vrha lestvice, so Krčani negativno serijo ustavili šele z zamenjavo trenerja. Težko je reči, ali je bila sprememba na klopi vzrok za peto letošnjo zmago, so pa s tremi točkami spet bliže sredini lestvice. Poleg tega začasni trener Radovan Karanović ni premagal kogar koli, temveč ekipo Celja, ki je pred tem premagala Maribor in še tri tekmece pred njim. Se pa seveda tudi tokrat, podobno kot vselej ob takšnih preobratih, ponuja vprašanje, ali je bil to zgolj preblisk ob šokterapiji ali so se v resnici sprostile morebitne zavore.

Tekmec za odgovor nanj je pravšnji, saj v goste prihaja v zadnjem času neprepričljiva Gorica. Če lahko trener Miran Srebrnič zadnji poraz v Mariboru vzame kot načrtovanega in če je pod pritisk velikega kluba padel tudi nespretni sodnik Nejc Kajtazović, ga seveda mora skrbeti razprodaja točk v prejšnjih krogih. Ekipi, ki se borita za obstanek, sta mu odnesli štiri, prepričljivejši je bil tudi neposredni tekmec za tretje mesto v Velenju. Poleg tega gredo Goričani v Krško, kjer so julija izgubili z 1:2, brez kaznovanega Celcerja in predvsem prodornega Nwabuezeja. Glavna goriška težava je sicer v tem trenutku obramba, saj ima moštvo po dolgem času presežek prejetih zadetkov nad doseženimi.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Krajcer, Gorenc, Jakolić, Sturm, Balić, Kovačić, Jovanović, Batrović, Mandič, Škrbić. Gorica: Sorčan, Gregorič, Kavčič, Lipušček, Grudina, Nagode, Kapić, Škarabot, Osuji, Žigon, Filipović. Naš namig: 1, 0.

MARIBOR – ALUMINIJ, jutri ob 16.50, sodnik: Sagrković

Za Maribor bo to že štiriintrideseta tekma v letošnji sezoni. Skoraj celo prvenstvo. In za konec tista tekma, ki nikoli ni lahka, saj morajo vijoličasti vselej potrjevati svoj renome v ožji okolici. »Še nobena proti njim ni bila lahka,« je opozoril mariborski trener Darko Milanič. »S prvim golom bi si olajšali delo, aktivirati bomo morali vse moči,« je dodal Milanič, ki lahko v napadu še vedno računa predvsem na Marcosa Tavaresa, potem ko Luke Zahovića kljub napovedim še ni bilo v kadru, proti Gorici pa je minute dobil tudi Sunny Omoregie. »Zaradi zelo zgoščenega ritma so nekateri fantje dobili tudi prosto, da se v domačem okolju čim bolj spočijejo.« Milanič razume, da njegovi nogometaši že razmišljajo tudi o dopustu, ki bo trajal en mesec. Vendar z opozorilom iz lanske zadnje jesenske tekme. »V Domžalah smo imeli vse v svojih rokah, igrali dobro, potem pa se nam je zgodilo, da smo zaradi nespoštovanja dogovora izgubili točke, ki smo jih zelo želeli.« Poleg trenerja Milaniča je sicer pogodbo do leta 2021 podaljšal še Gregor Bajde. Na drugi strani prihaja Aluminij dobro spočit, saj v soboto ni igral z Ankaranom v Dravogradu. Trenerja Slobodana Gruborja in njegove fante nad gladino boja za obstanek drži zmaga pri Triglavu, proti Mariboru pa so letos, ko gre za boj s (precej) boljšimi, pokazali največ, a niso odnesli nič.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Billong, Viler, Vrhovec, Pihler, Bohar, Bajde, Vršič, Tavares. Aluminij: Janžekovič, Jakšič, Martinović, Muminovič, Jurčević, Mensah, Škoflek, Vrbanec, Petrovič, Krajnc, Nunič. Naš namig: 1.