Evropska centralna banka potrebuje pripravnike za informacijske sisteme, ki jim bo zagotovila pridobivanje izkušenj z uporabo najsodobnejših tehnologij na raznolikih delovnih mestih – od razvoja programske opreme do upravljanja tveganj. Kandidati naj imajo najmanj zaključen dodiplomski študij, poleg angleščine naj govorijo še en tuji jezik ter jih močno zanima vloga ECB in eurosistema. Pripravništvo traja od treh mesecev do enega leta. Delo poteka v Frankfurtu, pripravnik pa poleg žepnine za nastanitev prejme tudi 1050 evrov na mesec. Prijave zbirajo do 18. decembra.

Za mlade pravnike

ECB razpisuje pripravništva tudi v pravnem oddelku. Najbolj bodo veseli visoko izobraženih mladih ljudi, ki so opravljali ali imajo delovne izkušnje na področju pravnih vprašanj v centralnem bančništvu, na področju operacij na trgu in monetarne politike ali nadzora kreditnih ustanov. Ob odličnem znanju angleščine sta zaželena tudi znanje nemščine ali francoščine. Tudi za te pripravnike, ki lahko pripravništvo opravljajo od tri mesece do enega leta, znaša mesečna finančna nagrada 1050 evrov, posebej pa prejmejo tudi žepnino za nastanitev v Frankfurtu. Prijave kandidatov sprejemajo na spletni strani ECB.

Evropski investicijski sklad (EIF) želi dati priložnost pripravniku za operativna tveganja v oddelku za obvladovanje tveganj na sedežu v Luksemburgu. Kandidati naj imajo končan študij s področja financ, ekonomije, prava, matematike, fizike, statistike ali sorodnih smeri. pripravništvo se začne v prvi četrtini prihodnjega leta, žepnina znaša 1500 evrov. Prijave sprejemajo na spletni strani EIF.

Stalni razpis za pripravništvo ima objavljeno Sodišče Evropske unije v Luksemburgu. Pripravniki izvajajo študije in raziskave ter urejajo dokumentacijo v zvezi s pravom EU in nacionalnimi zakonodajami. Kandidati morajo odlično govoriti francosko, prijave sprejemajo na spletni strani CURIA.

Priložnost za kemike

Več pripravniških mest razpisuje Evropska agencija za kemikalije (ECHA), ki ureja kemikalije in biocide na trgu Evropske unije in si prizadeva za njihovo varno uporabo. Pripravniki bodo delali bodisi na področju spremljanja in ocenjevanja biocidov bodisi na oddelku za identifikacijske številke snovi, lahko pa tudi na področju kadrov, informacijskih sistemov ali pa bodo opravljali korporativne naloge. Pripravništvo v Helsinkih traja pol leta. Prijave sprejemajo na svoji spletni strani do 11. decembra in do 17. decembra.

Prvega marca prihodnje leto bodo lahko pripravništvo v Evropski železniški agenciji (ERA) začeli diplomanti vsaj triletnega visokošolskega študija. Rok za prijavo na njihovi spletni strani je 7. januar 2018, pripravnikom povrnejo potne stroške in jim zagotovijo 1200 evrov mesečne plače.

Intrel EU, ena vodilnih bruseljskih agencij, išče pripravnike z magistrsko izobrazbo iz ekonomije, političnih ved ali prava, ki bodo njihovi strokovni ekipi ponujali podporo pri zagotavljanju rešitev in njenih komunikacijskih strategijah. Kandidati že morajo imeti izkušnje v ustanovah EU ali v javni upravi. Prijave na njihovi spletni strani zbirajo samo še do 12. decembra.

Energetska politika

Kogar zanima evropska energetska politika in je odličen v komunikaciji v angleščini ter želi prispevati k sodobnim alternativnim rešitvam evropskih energetskih in okoljskih izzivov, naj se čim prej prijavi na razpis združenja AEGPL, ki je reprezentativno telo nacionalnih združenj, distributerjev in proizvajalcev opreme. Potrebuje namreč asistentko/asistenta, ki bo skrbel za komuniciranje javnih politik. Pripravništvo v Bruslju traja pol leta. Prijave sprejemajo na spletni strani AEGPL.

Prek Erasmusa+ polletno pripravništvo razpisuje za diplomante s področja financ, ekonomije, prava ali poslovne administracije Better Finance. Ne bo šlo brez odličnega znanja angleščine, znanje nemščine ali francoščine je velik plus. Kandidati lahko svoje prijave do 17. decembra pošljejo na spletno stran Better Finance.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) s sedežem v Bruslju za eno leto zaposli asistenta oziroma asistentko pri projektih. Kandidati naj imajo poleg izobrazbe iz političnih ali družbenih ved, mednarodnih odnosov ali sorodnega področja enoletne delovne izkušnje. Potrebno je odlično znanje angleščine in francoščine, arabščina je velika prednost. Čas za prijavo na spletni strani IOM je do 17. decembra.

jpš