Niti na spletni strani ni bilo mogoče zaslediti, da se po dveh letih dogaja najpomembnejše srečanje kranjske vodilne stranke, ki ima v mestnem svetu osem svetnic in svetnikov, župana in podžupana ter vodi neformalno politično koalicijo. Tudi medijskih vabil vsaj zgoraj podpisani ni prejel, zato ni čudno, da na tem pomembnem dogodku ni bilo nobenega drugega predstavnika medijev, ki sicer spremljajo dogajanje v občini.

Zbrani so z aplavzom sprejeli predsednika Boštjana Trilarja, ki je prišel kar iz svoje – županove pisarne, stranka je namreč za svoj kongres najela kar občinske prostore, kar v Kranju ni ravno običajna praksa. Na odgovore občine na vprašanja o pogojih najema in katere stranke so doslej v zadnjih letih že najemale občinske prostore za svoje kongrese, še čakamo.

Lani brez kongresa

Uvodni del sekretarja Draga Corna je bil v slogu opravičila, ker lani kongresa ni bilo. »Zaradi drugih aktivnosti« je pojasnil sekretar in opozoril na delo svetniške skupine. Kongresa se je udeležilo 47 članov in še kak ducat simpatizerjev. Stranka sicer ne pobira članarine. »Imamo okoli 560 vseh evidentiranih, dobra polovica je članov, preostalo so simpatizerji,« pa je dejal sekretar stranke, ki je od zadnjega kongresa doživela kar precej sprememb. A o menjavah v mestnem svetu, novem podžupanu, pozivih župana k odstopu in odstopu častnega razsodišča na kongresu ni bila izrečena niti ena beseda.

Med zbranimi smo pogrešali (vsaj) mestna svetnika Natalijo Polenec in Damijana Perneta, eden od prisotnih pa je malce sarkastično dejal, da je na kongres prišel, »da bi kaj izvedel«. Med prisotnimi je bilo mogoče opaziti direktorja kranjskih gasilcev Tomaža Krišlja, katerega imenovanje so nasprotniki župana v mestnem svetu označili kot tipično politično kadrovanje. Kot gost pa je bil prisoten tudi predsednik krajevne skupnosti Zlato polje Marko Petrić, ki sodi med podpornike projekta avtobusne postaje. Petriću civilna pobuda v njegovi krajevni skupnosti ostro nasprotuje.

Župan napoveduje močnega kandidata

Na kongres so člani stranke prišli brez slehernega gradiva. Dokaj dolgo predavanje predsednika o tem, kaj bo Kranj pridobil po zaslugi delovanja stranke Več za Kranj, pa je imelo zanimiv uvod, v katerem je Boštjan Trilar ponudil pregovor o tem, zakaj ne bodo govorili o minulih dogodkih. »Kdor med hojo naprej gleda nazaj, se lahko spotakne,« je dejal.

In tako je kranjski župan prisotnim predstavil proračun, ki po njegovem pomeni najmanj 35 milijonov evrov vredne naložbe, večinoma financirane z evropskim denarjem, nekatere projekte pa podpira tudi država. Štiripasovnica proti Šenčurju, krožišče v Bitnjah, prenova šole pri Prešernovem gaju in komunalne naložbe so najzanimivejši poudarki, pri javno-zasebnem partnerstvu pa je predsednik stranke opozoril, da za projekt avtobusne postaje iščejo vlagatelja v tujini, ker ga doma niso našli.

Prav tako še ni gotovo reševanje problema z novim vadbenim centrom in tribuno, ker jim je šele zdaj uspelo spremeniti prostorski načrt, ki bo v tem sklopu po novem dovoljeval tudi gradnjo hotela. Optimizem Boštjana Trilarja je bil podkovan tudi z načrti o 250 stanovanjih za mlade ob reki Savi, prenovo Delavskega mosta in drugimi naložbami. Trilar je zatem povabil k razpravi, ki pa je – razen nekaj medklicev – ni bilo.

Ko je pojasnjeval, zakaj ne bo več kandidiral za župana, je povedal, da bo ob abrahamu stopil novim izzivom naproti, člane stranke pa potolažil z napovedjo: »Bodite brez skrbi, Več za Kranj bo imel močnega kandidata ali kandidatko za župansko funkcijo.« Dodal je, da je o imenih še prezgodaj govoriti. Je pa sedanji župan zadovoljen, da so se začeli pojavljati kandidati in kandidatke po tem, ko je on odpovedal dirko za županski stolček, ker si očitno prej tega niso upali.