Tlačilna steza, imenovana tudi pumptrack, je utrjena zemeljska krožna pot, polna grbin in zavitih ovinkov, ki jo lahko kolesarji koristijo v urbanih naseljih. V svetu gorskega kolesarstva je takšen utrjen poligon že dodobra uveljavljen, saj ga uporabljalo tudi kolesarji pri pripravah na tekmovalno sezono. Za kondicijske in koordinacijske treninge ga uporabljajo tudi športniki iz drugih panog in disciplin.

Če je podlaga asfaltirana, je primerna tudi za uporabnike skirojev, rolerjev in rolk. Takšni poligoni so namenjeni zelo široki populaciji, ne glede na starost in izkušnje. Takšnega, kot ga nameravajo zgraditi v Celju, pa bodo lahko uporabljali tudi otroci in tako hitreje osvojili vožnjo s kolesom in osnove tehnike vožnje v naravi.

V mestni četrti Dečkovo naselje že začeli dela

»Menimo, da bi postavitev poligona z grbinami pomenila, da bi se mladi v urbanem naselju več in aktivneje družili med seboj. Zato smo do zdaj tudi že preverili nekaj lokacij, ki bi bile primerne za postavitev takšnega poligona,« pravijo na Mestni občini Celje. Za najprimernejšo lokacijo, kjer bi lahko zgradili asfaltirani poligon v velikosti 290 kvadratnih metrov vozne površine, pa se je izkazala mestna četrt Dečkovo naselje, konkretno Novi trg, ob stanovanjskem naselju Pod kostanji.

»Začetna dela že potekajo in če bodo vremenske razmere ugodne, bodo ta končana zgodaj spomladi prihodnje leto, ko je že predvidena tudi vgradnja travnate ruše,« še razkrivajo na celjski občini. Upravljalci tovrstne športne dejavnosti so v drugih slovenskih mestih javne službe, javni zavodi ali športna društva in tudi v Celju razmišljajo, da bi upravitelja poiskali med naštetimi. Dela pa bo občina, ki bo iz proračuna zagotovila 40.000 evrov, financirala skupaj z mestno četrtjo Dečkovo naselje. Za izvajalca del je bilo izbrano podjetje Zavod Alliance, ki ima na tem področju tudi že veliko referenc. Sicer pa tudi veljavni prostorski akt Dečkovo naselje to območje obravnava kot primerno za parkovne ureditve znotraj naselja in kot tako dopušča postavitev grajenih igral, parkirišč ter izvedbo poligonov za prostočasne dejavnosti.