Ko je na prvi decembrski dan zagorela praznična razsvetljava v mestnem središču ter so v Stari Ljubljani vrata odprle zelene sejemske in gostinske hiške, se je tudi nad mestom začel praznični sejem.

Med stojnicami sejma na grajskem dvorišču se obiskovalci lahko sprehodijo vsak dan od 12. do 19. ure (od 25. decembra pa do 21. ure), nedaleč od stojnic so na ogled jaslice z lesenimi skulpturami v naravni velikosti. Jaslice bodo na grajskem dvorišču postavljene do 7. januarja, medtem ko bo s prazničnih stojnic po kuhanem vinu in vroči čokoladi dišalo do 2. januarja.

Obudili bodo zmaja

Na pročelju Stanovske dvorane bo letos zaživela prav posebna zgodba o zmaju, varuhu Ljubljane, ki se je spopadel z vitezom Jurijem in izginil v podzemlje. »Videti je, da je veselo decembrsko razpoloženje prebudilo spečega zmaja, ta je znova poletel nad mestom in se vrnil v svoje dvorane,« so na ljubljanskem gradu zapisali o prav posebni arhitekturni projekciji na pročelju Stanovske dvorane. Projekcijo si bodo obiskovalci lahko na grajskem dvorišču ogledali med 24. in 30. decembrom ter 1. in 2. januarja, med 16.30 in 21. uro na vsakih 15 minut.

Ljubljanski zmaj bo tudi rdeča nit predstave za otroke Vitez, zmaj in praznični direndaj. Predstavo o dogodivščinah zmajčka Francija, primerno za otroke od tretjega leta, si bodo otroci lahko v Grajskem gledališču ogledali 10., 16., 17. in 23. decembra ob 15. uri.

Dobrodelna razstava punčk iz cunj

Vrata je na ljubljanskem gradu odprla tudi dobrodelna razstava, na kateri lahko obiskovalci kupijo Unicefove punčke iz cunj. »December je mesec obdarovanja, drobnih pozornosti in sočutja s tistimi, ki živijo v pomanjkanju in potrebujejo pomoč. Zato v zadnjem času vse več posameznikov in podjetij prisega na obdarovanje z dobrodelno noto. Unicefove punčke iz cunj so prav takšno edinstveno darilo – so unikatna pisana bitja, ki jih vse leto izdelujejo prostovoljci po vsej Sloveniji,« so sporočili organizatorji razstave in dodali, da kupci punčk iz cunj ne razveselijo le tistega, ki mu punčko podarijo, temveč z nakupom omogočijo tudi zdrav začetek življenja otroku v državi v razvoju.

Z donacijo dvajset evrov Unicef zagotovi nakup in dostavo cepiv, izobraževanje zdravstvenih delavcev in cepljenje otrok proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Razstava bo odprta vse do 21. decembra, vsak dan od 10. do 19. ure.