Kot da označevanje tekem največjih rivalov z besedo derbi ne bi bilo dovolj, jih je z leti veliko dobilo še posebna imena. El clasico (Real – Barcelona), North West Derby (Liverpool – Manchester United), Derby della Madonnina (Milan – Inter), Der Klassiker (Bayern – Dortmund), Old Firm derby (Celtic – Rangers), Superclasico (Boca Juniors – River Plate) in številni drugi nam padejo na pamet, podobnih pa bo nekaj tudi ta vikend. Na enem bo v ospredju tudi slovenski vratar Samir Handanović, ki bo na Derby d'Italia z Interjem gostoval pri Juventusu.

Čeprav je mogoče najti tudi razlago, da omenjeni naziv sega v čas, ko sta bila to edina kluba, ki sta odigrala vse sezone v serie A (med letoma 1980, ko je v drugo ligo kot dotlej tretji tak klub potoval Milan, in 2006, ko se je to zgodilo z Juventusom), je resnica ta, da je naziv že leta 1967 uporabil novinar Gianni Brera. Nemara tudi zato, ker sta bila to takrat kluba z največ naslovi prvaka – Juventus jih je imel 13, Inter pa 10. Tudi danes je podobno, le da je Juve že pri številki 33, Inter pa jih ima 18, enako kot Milan. A medtem ko je Juve svoje vitrine s šestimi oplemenitil v zadnjih prav toliko letih, zadnji Interjev sega v leto 2010, prav nocojšnja tekma pa naj bi pokazala, ali je v tej sezoni pripravljen za povratek na vrh. Tam je sicer po 15 krogih sam z 39 točkami, a pri tem ne gre pozabiti, da je bilo podobno tudi pred dvema letoma, ko je vodil še celo po 18 krogih, pa nato sezono sklenil kot četrti. Ob tem pa sta mu Napoli s točko in tokratni tekmec Juve z dvema manj tesno za petami.

Kot ključnega za dobre rezultate Interja strokovnjaki takoj za napadalcem Maurom Icardijem, ki je zabil že 16 golov, in pred novincem (za 23 milijonov evrov je prišel iz Sampdorie) ter stebrom obrambe Milanom Škriniarjem navajajo prav Handanovića, ki je kar na nekaj tekmah pri rezultatu 0:0 poskrbel za kakšno zunajserijsko obrambo, po kateri so njegovi soigralci v napadu rešili vprašanje zmagovalca. Seveda pa ima ogromno zaslug tudi trener Luciano Spalletti, ki je v homogeno enoto združil sicer že prej po imenih močno ekipo. In Juventus? Zdi se, da sezona za staro damo poteka po načrtih. Vseskozi se smuka okoli vrha lestvice, v prejšnjem krogu je z zmago na gostovanju prizemljila visokoleteči Napoli, če zmaga še nocoj, pa bo v bistvu v Italiji skoraj vse tako, kot je zadnja leta. A če zmaga Inter… No, potem bo »uradno« potrjeno, da se na škornju obeta bolj zanimiva sezona. Pa čeprav je v vsakem primeru prvenstvo še dolgo. In še to: gostitelji bodo skoraj zagotovo oslabljeni za vratarja Buffona, Inter bo nastopil v polni zasedbi, na dosedanjih 231 uradnih tekmah pa je precej uspešnejši Juve (104 zmage, 56 remijev, 71 porazov).

Sicer pa italijanski ne bo edini derbi vikenda v Evropi. Zanimivo bo predvsem še v Angliji, kjer se v 16. krogu obetajo trije mestni derbiji: danes se bosta na londonskem pomerila West Ham in Chelsea, še bolj vroče bo jutri na manchestrskem med drugouvrščenim Unitedom (35 točk) in vodilnim Cityjem (43), na derbiju Merseyside pa bosta igrala Liverpool in Everton.