Dobro smo zakorakali v december, zato pred nami ni več veliko trgovalnih dni in se vlagatelji na borzah vse bolj ozirajo v prihajajoče leto. Leto, ki se izteka, je bilo po donosnosti znova zelo uspešno.

Poglejmo torej, kaj nas čaka v letu 2018, vsaj v prvi polovici. Svetovno gospodarstvo okreva, zelo spodbudne so napovedi za največja razvita svetovna gospodarstva. Po drugi strani so podjetja objavila rezultate poslovanja za tretje četrtletje in pričakovanja za prihodnost. V splošnem so napovedi zelo dobre in presegajo pričakovanja analitikov, tako po rasti prihodkov kot tudi dobička. Res je, da imamo v svetu vedno nekaj žarišč oziroma nerešenih konfliktov, vendar ocenjujem, da ne pomenijo večjih tveganj, ki bi vplivala na kapitalske trge. Zato menim, da se bo na delniških trgih nadaljevala krepitev delnic, predvsem iz cikličnih panog, ki so vezane na rast gospodarstva, precej drugačna slika pa se napoveduje na trgu dolžniških vrednostnih papirjev, kjer ni mogoče pričakovati večjih donosnosti.

Po precejšnji podražitvi nafte v zadnjih mesecih pričakujem, da se bo cena ustalila na trenutnih ravneh in v prihodnjem letu ne bo več opazneje zrasla. Skupna valuta 19 držav evrskega območja naj bi po napovedih še pridobivala v primerjavi z ameriškim dolarjem, kar bo negativno vplivalo na evropske izvoznike. Ti bodo manj konkurenčni, a je to delno že vključeno v tečaje delnic.