Gre za najbolj konkretno ugotovitev o nepojasnjenem dogodku na Kubi do sedaj, pravijo ameriški uradniki. Po njihovih besedah zaenkrat kaže, da je - karkoli je avgusta letos škodovalo ameriškim diplomatom - zaznavno spremenilo njihove možgane, poroča agencija AP. Ugotovitev bo zagotovo prilila gorivo na goreče teorije o vnaprej načrtovanem soničnem napadu, ki so bile v Združenih državah Amerike že pred medicinsko razlago zelo pogoste.

Državni sekretar Rex Tillerson je v sredo dejal, da je »prepričan, da je šlo za ciljne napade«, vendar ZDA še ne vedo, kdo stoji za njimi. Več ameriških uradnikov je potrdilo, da so zdravstvene preiskave pokazale znatne spremembe možganskih živčnih vlaken oziroma bele možganovine, ki je odgovorna za komunikacijo med različnimi možganskimi celicami. Ameriški uradniki se sicer izogibajo rabi termina »sonični napad«, saj so zvoki, ki jih slišijo diplomati, lahko tudi stranski produkt česa drugega, kar je povzročilo škodo. Vrh ameriške politike pa se rabi termina ne izogiba.

Profesorica biomedicinskega inženiringa: Bila bi zelo presenečena, če bi to bilo res

Zdravniki možganskih sprememb in njihove povezave s simptomi sicer še ne znajo pojasniti, njihove ugotovitve pa naj bi bile kmalu objavljene v publikaciji Journal of the American Medical Association. Tudi ameriški uradniki niso znali potrditi, ali so spremembe našli pri vseh 24 diplomatih, ki so na Kubi nedavno začutili okvaro sluha, vida, ravnotežja in spomina. Takrat je sicer zbolelo tudi nekaj ​​članov kanadskega veleposlaništva.

Profesorica biomedicinskega inženiringa na ameriški univerzi Columbia Elisa Konofagou, ki pri vladni preiskavi ne sodeluje, je sicer komentirala, da še nikoli ni opazila situacije, ko bi zvočni valovi spremenili bele možganske snovi. »Bila bi zelo presenečena,« je pojasnila in dodala, da se ultrazvoki možganov v sodobni medicini nenehno uporabljajo in »težav z belimi snovmi ne vidimo nikoli.«