Onesnažen zrak vpliva tudi na nerojene otroke, so razkrili znanstveniki iz Velike Britanije, ki se bojijo, da je ogroženih na milijone otrok po vsem svetu, kar bi lahko vodilo v globalno katastrofo. Izsledki nove obsežne raziskave nakazujejo, da se zaradi onesnaženosti zraka rojevajo otroci s prenizko težo. Raziskavo so izvedli v Londonu, vendar so njeni izsledki pomembni za ženske v mestih po vsem svetu, kjer je onesnaženost tako velika, da je situacija že na meji javnozdravstvene katastrofe, so poudarili zdravniki.

Nova študija BMJ temelji na opažanjih in zato ne more dokazati vzročne zveze med onesnaženostjo zraka in nizko porodno težo, vendar je korelacija zelo močna, je povedala Mireille Toledano iz Imperial College London, ki je vodila omenjeno raziskavo, objavljeno v reviji British Medical Journal (BMJ).

Onesnaženost zraka je dejavnik, na katerega nosečnica ne more vplivati

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je onesnaženosti zraka izpostavljeno dve milijardi dojenčkov, kar je 90 odstotkov vseh otrok. Nedavno objavljena Unicefova študija je razkrila, da kar 17 milijonov otrok živi v okolju, v katerem so vrednosti presežene celo za šestkrat kot so po splošnih smernicah še sprejemljive za posameznikovo zdravje.

Raziskovalna ekipa je povedala, da ni nobenega zanesljivega načina, da bi se ženske lahko med nosečnostjo izognile kronični izpostavljenosti onesnaženosti zraka in pozvala vlade k nujnim ukrepom, s katerimi bi zmanjšali onesnaženost zraka zaradi prometa in drugih virov.

»Nesprejemljivo je, da obstajajo dejavniki, ki vplivajo na nerojenega otroka in na katere ženska ne more vplivati,« je povedala Toledanova.

Nizka porodna teža pomeni tveganje za razvoj kroničnih bolezni

V študiji so štiri leta analizirali vsa rojstva živorojenih otrok, kar je skupno 540,000 rojstev, in uspeli dokazati povezavo med onesnaženostjo zraka, ki so ji bile matere izpostavljene, in nizko porodno težo otroka. Ugotovili so, da obstaja 15-odstotno povečanje tveganje za nižjo porodno težo za vsakih dodatnih 5 mikrogramov finih delcev na kubični meter (μg / m3).

Nosečnice so v Londonu izpostavljene v povprečju 15 mikrogramom finih delcev na kubični meter, kar je pod legalno mejo, ki je določena v Veliki Britaniji, vendar 5 μg / m3 več kot so priporočila WHO. Če bi uspeli zmanjšati onesnaženost zraka do meje, ki jo določa WHO, bi po oceni raziskovalcev vsako leto okoli 300 do 350 otrokom, ki se ob sedanji situaciji rojevajo s prenizko težo, uspelo ob rojstvu doseči normalno težo.

»Vemo, da je nizka porodna teža ključnega pomena,« je povedala Toledanova. »Ne samo, da poveča tveganje za smrt otroka, temveč pomeni tudi tveganje za razvoj kroničnih bolezni kot so recimo diabetes in srčno-žilne bolezni.«