Philip Sluiter iskanje novega strateškega partnerja po umiku Panasonica razume kot prikrivanje slabih rezultatov in vsega, kar se dogaja v družbi. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac to po njegovih besedah odlično zmanipulira. »In delničarji to navadno kupijo. Jaz pa želim, da se zbudijo. Pa saj so videli, kako gre s temu povezavami,« je poudaril in ocenil, da je Gorenje škoda prodati.

Sluiter: niso problem delavci, ampak prevelika in okorna uprava

Kot priznava Sluiter, Gorenja, ki še vedno ni vitko in okretno podjetje, ni mogoče popraviti čez noč. Treba ga je prestrukturirati - osredotočiti se mora na izdelke in trge z višjo dodano vrednostjo, nadaljevati mora zdajšnjo filozofijo o naprednih izdelkih, a biti bolj prilagodljivo, treba je preveriti pozicioniranje Gorenja na posameznih trgih, je naštel. Izpostavlja tudi čudne stroške, denimo sponzoriranje rokometa v Nemčiji. Sprašuje se o smiselnosti prodaje neosnovne dejavnosti, saj ta posluje dobro, medtem ko osnovna dejavnost dela izgubo. »Delavci v Gorenju niso problem, prevelika in okorna uprava je. Organizacijska sestava družbe je zelo okorna, zaradi vseh ravni odločanja gre vse preveč počasi. Tega razmisleka v Velenju ni. Kaj potem dela uprava? Zakaj jo nadzorni svet nagrajuje« se sprašuje Sluiter, ki meni, da se da najnujnejše stvari popraviti v 12 mesecih.

Gorenje v četrtek sklicalo izredno skupščino podjetja

Na skupščini bodo na predlog nizozemske družbe Home Products Europe, ki jo zastopa Sluiter, nekdaj tudi član uprave velenjske družbe, in še nekaterih manjših delničarjev odločali o odpoklicu Marka Voljča in Uroša Slavinca iz nadzornega sveta. Njuni mesti bi po predlogu zasedla Sluiter in Robert Ličen. Sluiter je za Finance pojasnil, da je doslej dobil pisna soglasja za njegov predlog od več kot 40 odstotkov kapitala Gorenja, prepričan je, da bo zamenjavo podprl še kakšen. »Če pa na skupščini ne bo 75-odstotne podpore navzočih za predčasen odpoklic omenjenih nadzornikov, računam na spremembe maja. In na to, da do takrat ne bo nastalo še več, preveč škode,« je dejal.

Maja prihodnje leto bo namreč potekala redna skupščina Gorenja, na kateri bodo delničarji volili nove nadzornike, maja poteče tudi mandat upravi. Nadzorni svet Gorenja je sicer Bobincu že podelil nov petletni mandat na čelu družbe, ki ga bo nastopil 20. julija 2018.

Sluiter je pojasnil, da je skupščina Gorenja še lani podprla vodstvo: »Načrti se vedno slišijo fino. Potem pa sem videl rezultate tretjega četrtletja. Katastrofa! Naj gledam, kaj se dogaja ali kaj ukrenem? Verjamem v to, da morajo lastniki biti aktivni. In če ladja ne pluje v pravo smer, spremeniti smer. Če je ne bomo v Gorenju, bodo posledice hude, ne le za lastnike, tudi za zaposlene.«