Pred mnogimi leti je bila na Levstikovem trgu grška restavracija Atene, sedaj je na Trubarjevi cesti restavracija Greeko. Ulica je s tem še enkrat potrdila sloves najbolj mednarodno gurmanske ulice v prestolnici, česar pa trije mladi Grki, ki so novo grško restavracijo odprli, sploh niso vedeli. Prostor so namreč iskali po spletu, poleg Ljubljane so tipali tudi v Trstu in Vidmu, pa jih je nazadnje vendarle prepričala Slovenija.

Ljubljančanom bodo približali kulturo pitja grške kave

Eden od lastnikov Theo Varnavas izhaja iz gostinske družine. Njegovi starši so se v začetku osemdesetih let preselili iz Grčije, natančneje iz Trikala, v Nemčijo, kjer je rojen. Imeli so grške restavracije v več nemških mestih, sedaj jo imajo v avstrijskem Beljaku. Theo je že od malega delal v restavraciji. »Najprej sem čistil pepelnike, nato pobiral kozarce. Ne morem trditi, da sem si vedno želel imeti svojo restavracijo, ker sem vedel, da se v gostinstvu dela od jutra do noči. A vedno sem se vrnil v restavracijo svojih staršev, tako da sem se na koncu le odločil iti na svoje,« je dejal. K projektu je povabil še dva prijatelja z Lezbosa Takisa Chronisa in Miltona Foulasa in Greeko je bil rojen.

Njihov namen je, da bi Ljubljančanom ne le približali grško hrano, ampak tudi grško kulturo pitja kave, zato je poleg restavracije tudi grška kavarna, v kateri je čisto posebno poglavje grška kava. »Grki imamo res močno kavno kulturo, toda radi pijemo hladno kavo,« je razložil. Nekaj, na kar se bodo morali Slovenci navaditi, a vsakdo, ki je bil v Grčiji na počitnicah, je pil nescafe frape, najslavnejšo grško kavo v velikih kozarcih z ledenimi kockami. Ja, imeli jo bodo tudi na Trubarjevi, vse leto, tudi pozimi, tako kot hladen kapučino, postrežen tudi v kozarcu. Seveda pa kuhajo tudi grško kavo oziroma to, kar mi poznamo kot turško kavo.

Jagnjetina za vsak dan

Čeprav je bil Theo včasih malo čuden Grk, ker kot otrok ni maral ne paradižnikov ne oliv, sedaj prisega na najboljše, kar Grčija lahko ponudi na krožniku. In v kozarcu, saj ponujajo tako grško pivo kot vina z njihovih vinorodnih območij. Ni treba posebej poudarjati, da so v Greeku tudi vsi kuharji Grki. Theo sicer prizna, da je del jedilnika prenesel iz restavracije svojih staršev, a dodali so tudi veliko drugih jedi, ki jih je odkrival med potepanji po Grčiji. Recimo feto v testu z medom in sezamom z Lezbosa, za katero trdi, da je popolna kombinacija slanega in sladkega.

Predvsem pa bi vsem priporočil, da pokusijo njihovo musako. »Mislim, da je to zelo tipična grška jed,« je zatrdil, čeprav bi marsikateri obiskovalec Grčije mislil, da je najbolj prepoznavna grška jed giros. V Greeku pa sprva girosa sploh niso mislili pripravljati. »Potem sem pomislil, da verjetno 80 odstotkov Grkov enkrat na teden je giros, zato smo ga vseeno uvrstili na jedilnik.« Nemudoma pa je dodal, da je brez konkurence najbolj priljubljeno meso v Grčiji jagnjetina, ki jo v restavraciji pripravljajo na dva načina – kotlete in pečeno stegno v pečici.

Čeprav kuhajo veliko grških posebnosti, so vedno odprti za želje gostov. »Če kdo želi kakšen poseben recept, nas lahko pokliče in se dogovorimo, recimo za hobotnico, kozlička, stifado ali kar koli grškega si pač zaželi,« je obljubil. Na željo ene od obiskovalk bodo denimo pred božičem spekli slavne dišeče piškote kourambiedes, ki so popolni za pomakanje v mrzlo kavo.