»Ti bom metek v glavo spustil, boš videl!« Zaradi teh besed, izrečenih Goranu Žagarju, je bil Mihael Marolt iz Šmartnega ob Paki, invalidsko upokojeni šofer in direktor podjetja A. P. M. Touring, ki je končalo v stečaju, obsojen na mesec dni in pol pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Sodba žalskega okrajnega sodišča je zdaj postala pravnomočna. Kot izhaja iz obrazložitve, se je marca lani na hodnikih žalskega sodišča odvijala prava drama.

Ustrahoval ga je kar na hodniku sodišča

Sodnica žalskega okrajnega sodišča je obtoženega Marolta spoznala za krivega, ker je za to, da bi ga ustrahoval, na hodniku sodišča Goranu Žagarju, ki je bil v njegovem podjetju zaposlen dve leti in pol, resno grozil z napadom na življenje in telo, konkretno z »metkom v glavo«. Ker mu je Marolt tudi pred tem že grozil, je Žagar navedeno grožnjo vzel zelo resno. Marolt pa je bil tako glasen, da ga je v zgornje nadstropje sodišča prišel mirit celo varnostnik. Žagar je bil tistega dne na sodišču zaradi naroka, na katerega je bil vabljen Marolt. Ko je Marolt zagledal Žagarja, ga je ogovoril z besedami: »Ti pa imaš cajt!« In ga vprašal, kaj hoče in ali ne bo nehal s sodišči.

Marolt je v zagovoru dejal, da je bil Žagar v podjetju A. P. M. Touring zaposlen takrat, ko je bila direktorica njegova žena. A le kak mesec, saj da so prišli z njim v konflikt, ker so bili zaradi njegovih nepravilnosti ob posel s Kompasom in so ga zato tudi tožili. Ker so mu odpovedali delovno razmerje, jih je Žagar tožil na delovnem sodišču v Ljubljani in tožbo dobil. In četudi so mu dolgovali le eno plačo, je sodišče Žagarju prisodilo okoli 50.000 evrov, zato je Marolta skoraj kap.

A zagovor Marolta ni povsem držal, saj je bilo iz sodbe ljubljanskega delovnega sodišča mogoče razbrati, da je bil Žagar pri Maroltu zaposlen slabi dve leti in pol, delovno razmerje pa je bilo odpovedano nezakonito. S tožbenim zahtevkom zaradi izplačila plače in drugih pravic je Žagar delno uspel, sodišče prve in tudi sodišče druge stopnje pa Marolta ni moglo zaslišati, ker je bil v času postopka v zaporu. Kar kaže, da je Marolt že večkrat prišel navzkriž z zakonom. Navsezadnje na celjskem okrožnem sodišču tudi zdaj teče obravnava zoper njega in tudi njegovo ženo zaradi poslovne goljufije.

Ni grozil prvič

Obtoženi Marolt je bil na sodišču nesramen tudi do varnostnika, ki ga je prišel v nadstropje višje povprašat, zakaj je tako glasen. Marolt je varnostnika kar tikal, varnostnik pa mu je odgovoril, da le vzpostavlja red in da ga bo primoran odstraniti, če se ne bo umiril. Žagar je dejal, da je Marolt govoril z grozilnim tonom, ker je imel informacijo tudi od svojih sodelavcev, da je bil njegov nadrejeni v preteklosti že nasilen tudi do drugih, pa se je resnično zbal za svoje življenje. Marolt je Žagarju z besedami že grozil tudi leta 2009. Dejal mu je, da mu bo z bejzbolsko palico polomil zobe in noge, in to samo zato, ker se je želel pogovoriti o odpovedi delovnega razmerja, ko se je službeno vračal z Dunaja po 25 dneh na poti brez prestanka in ko že dlje časa ni prejel plačila.