»Eksternalizacija« problemov ustavnih sodnikov ne bo kaj dosti pripomogla k njihovemu reševanju – nihče ne more ničesar narediti namesto njih –, pa tega ne bi pripisala novinarjem Dnevnika. Le kdo v resnici že nekaj časa »čivka« in širi izjave po različnih medijih? Sodnik Klemen Jaklič.

Čestitam Matevžu Krivicu, da podpira »stališča, ki so vredna podpore, ne glede na to, kdo jih zastopa«. To pričakujem tudi od aktualnih ustavnih sodnikov. Ne morem pa se čisto strinjati z njegovim dobrohotnim mnenjem: »Nihče ni zgolj dober ali slab – ljudje smo pač zelo zapletena bitja in pogosto tudi protislovni v svojih ravnanjih. In tudi ustavni sodniki so seveda samo ljudje.« Res ni nihče zgolj dober ali slab – čeprav so lahko razmerja med dobrim in slabim v ljudeh različna –, ampak ustavni sodniki niso samo navadni smrtniki.

Nekoč sem že zapisala: vsak človek ima pravico, da gleda na svet po svoje, pravico do religiozne, politične, ideološke in še kakšne usmerjenosti. Obstajajo pa poklici in položaji v družbi (na primer psihoterapevt, ustavni sodnik), pri katerih je zelo pomembno, da strokovnjak dobro spozna samega sebe, da prepozna svoja subjektivna prepričanja, poglede, stališča in ocene. Mora se jih naučiti nadzirati, da lahko dela in se odloča strokovno in čim bolj objektivno. To pričakujem od ustavnih sodnikov. Vi ne? (Morda bi k temu pripomogel tudi drugačen način njihove izbire in imenovanja?) Pričakujem pa tudi osebnostno zrelost. Če je nekdo strokoven in zrel, so njegovo orodje samo argumenti. Če res zaupa vase in v svojo strokovnost, ne potrebuje napihovanja, poniževanja drugih. Njegov »megafon« pa na žalost pomeni agresiven poskus prepričevanja z močjo.

Krivic optimistično upa, da bo modrost starejših pripomogla k boljšim medsebojnim odnosom. Kaj je s tem mislil? Bi »starejši« morali bolj argumentirano nastopiti proti argumentom »mlajšega«? Bi morali večkrat pritrditi njegovim stališčem? Bi morali ignorirati njegov slabi odnos? Se več oglašati po medijih? Kaj pa če bi (tudi) mlajši šel vase in poskusil osebnostno zrasti?

In ne nazadnje, ustavno sodišče naj bi predstavljalo tudi moralno avtoriteto.

Polona Jamnik, Bled