Če bi v maniri televizije med ljudmi naredili anketo o sneženju, bi najbrž dobili zelo pester vzorec izjav. Kar predstavljajte si, kaj bi na primer rekli komunalci in najbrž tudi vozniki, ki so pozimi veliko na poti. Njih sneg sam po sebi najbrž niti ne moti. Moti jih le sneženje. Če bi uspeli sneženje nadzirati tako, da ne bi snežilo po cestah, pločnikih in parkiriščih, no, morda bi lahko vključili še dvorišča pa otroška igrišča in še bi se kaj našlo, sem prepričan, da bi bilo sneženje prav priljubljeno med ljudmi. Kar predstavljajte si, da se peljete po cesti in tam za robom mete, beli grički, hribi, sneg na drevju – prava idila! In to pri kopni cesti! Kaj bi si želeli lepšega.

Da, promet je dandanes pomembnejši od zimskega veselja in idile. Malo resnejša različica optimalnega scenarija za zimsko prevoznost cest bi bilo, da bi čim redkeje snežilo, pa četudi ga ob sneženju zapade veliko. Takrat bi resda vse stalo, a že naslednji dan bi imeli mir in potem bi se lahko veselo in nemoteno vozili naokoli, nihče se ne bi jezil nad tovornjakarji s slabimi pnevmatikami (ali pa nad vozniki osebnih vozil, ki niso preobuli svojih štirikolesnih prijateljev). Če bi snežilo enkrat ali dvakrat na zimo, bi imeli kar dobre vozne razmere. Ampak potem bi se pojavilo negodovanje na drugi strani. Kdo pa bi smučal po zdrsanih in poledenelih smučiščih? Sneg v mestih bi postal siv, bele opojnosti ne bi bilo več.

Navsezadnje bi se oglasili tudi iz naše hiše. Hidrologi bi govorili o zimski suši, saj si le težko predstavljamo, da bi v dveh pošiljkah padla vsaj tista povprečna zimska količina padavin. Če ne bi vmes seveda deževalo, kar pa je res najslabša možnost, če mene vprašate. Zimski dež? Ne, hvala. Mrzel je, nima česa zaliti, saj vsa narava spi in po tej plati abstinira. In če topi snežno odejo, lahko povzroči poplave, če je le dovolj padavin. Ne bi bilo prvič. Zima je zato, da je hladno in da sneži.

Pa čeprav vemo, da to ni res. Da to ni res čedalje pogosteje. Sneg postaja cenjena dobrina. Ali ni nekaj najlepšega, da se lahko popoldne podate na tekaških smučeh v bližnjo okolico, morda celo na urejeno tekaško progo dobesedno pred domačimi vrati in se vam ni treba kakšno uro vozit nekam v iskanju snežene zime? In da zvečer občudujete svoje žulje, ki ste jih pridelali, ko ste odmetavali sneg z dvorišča?