Scout La Rue Willis, 26-letna hči Demi Moore in Brucea Willisa, zelo rada v javnosti razkazuje svoje prsi. A vedno v znamenje protesta. Pred tremi leti se je zgoraj brez sprehodila po New Yorku in tako protestirala proti politiki instagrama, ki prepoveduje goloto. »Legalno v New Yorku, prepovedano na instagramu,« je tedaj zapisala pod svojo fotografijo.

Minuli teden je ponovno objavila fotografije zgoraj brez in ob tem zapisala, da »če lahko moški razkazujejo svoje bradavice, potem jih lahko tudi ženske«. Šestindvajsetletna Scout je namreč zagrizena podpornica akcije Free The Nipple, Osvobodite bradavice, ultimativnega feminističnega gibanja, ki se že nekaj let zavzema za »enakopravnost in svobodo vseh ljudi«. Seveda predvsem žensk. Gibanje se je začelo s snemanjem filma, nato je razkazovanje bradavic postalo zelo priljubljeno med zvezdnicami, še posebno med tistimi, ki za svojo slavo vsakodnevno uporabljajo instagram. Kajti na spletnih promocijskih straneh tega tipa ni dovoljeno pokazati ženskih bradavic, medtem ko z moškimi ni težav. Zato so Bella Hadid, sestri Jenner in Cara Delevingne vse po vrsti objavile slike bodisi zgoraj brez bodisi brez nedrčka, češ, osvobajajoče je razkazovati bradavice in se s tem boriti za enakopravnost. Gibanju so se pridružile tudi druge zvezdnice, recimo Lena Dunham, Naomi Campbell, Rihanna, Emily Ratajkowski in Miley Cyrus, ki je dejala, da ima vsaka ženska bradavice, ki jih ne sme pokazati. Da bi aktivistke zaobšle pravila spletnih družbenih omrežij, so odprle več računov #FreeTheNipple, na katerih objavljajo fotografije, ki pa so kljub vsemu samocenzurirane in na njih bradavice prekrijejo. Bolj pogumne so v resničnem življenju, saj občasno priredijo shode, na katerih hodijo zgoraj brez, ali pa se zvezdnice, ki podpirajo akcijo, namenoma oblečejo tako, da se vidijo bradavice.

Težko je reči, ali s takimi akcijami res krepijo enakost med spoloma. Ne nazadnje so feministke tudi v sedemdesetih letih sežigale nedrčke, pa smo še daleč od enakopravnosti. Toda pri gibanju Osvobodite bradavice so prepričani, da je zdaj čas za spremembe.