Poleg tega sta se strinjala, da gre za »zelo zapleteno politično situacijo«. Erjavec je Gallagherju predstavil kompleksnost politične teme, ki je predmet javne razprave v Sloveniji. Pojasnil mu je realnost političnega dogajanja ter razložil razmere in razmišljanja političnih strank, so v sporočilu za javnost še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Srečanje na pobudo Svetega sedeža

Gallagherja je namreč zanimalo mnenje Erjavca kot diplomata, politika in predsednika parlamentarne stranke. Sicer pa sta se srečala na pobudo Svetega sedeža, ki je ena od sodelujočih držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Financiranje osnovnega šolstva je v ospredje odnosov s Svetim Sedežem stopilo po tistem, ko je apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz na nedavni avdienci pri papežu Frančišku med drugim opozoril, da državni organi ovirajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Predvsem je opozoril na namero spremeniti 57. člen ustave »z namenom, da zasebnih šol ne bi bilo treba obravnavati enako kot javnih, brez da bi o tem obvestili partnerja sporazuma, ki je Sveti sedež,« je po poročanju Radia Vatikan Janusz povedal papežu.

V kabinetu predsednika vlade in na ministrstvu za zunanje zadeve so na to odzvali z oceno, da so odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem dobri. V kabinetu premierja so ob tem dodali, da si prizadevajo za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pa so zapisali, da so v rednih stikih s predstavniki Svetega sedeža. Kot so navedli, so bili oktobra po ustaljeni diplomatski poti seznanjeni s stališčem Svetega sedeža o predlogu za spremembo ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva.

Dogajanje je postalo tudi del političnega kupčkanja. Dnevno se namreč vrstijo novi predlogi in dopolnila na predlagano novelo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki vsak po svoje urejajo financiranje javnih programov zasebnih osnovnih šol.

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez pa je javno ocenil, da obnašanje DeSUS in neodziv Erjavca v zvezi z zakonom o financiranju vzgoje in izobraževanja po nepotrebnem zapleta odnose s Svetim sedežem ter zmanjšuje ugled Slovenije v Svetu Evrope in v EU.