»Nobenih informacij nam niso posredovali, čeprav ravno v teh dneh potekajo zbori delavcev. A o božičnici oziroma njeni višini ni bilo govora. Le neuradno je bilo slišati, da naj bi bila ta nižja kot lani oziroma da naj bi jo dobili izplačano v bonih neke trgovske družbe,« nam je povedal eden od zaposlenih v Gorenju, ki pa se, razumljivo, ne želi izpostavljati.

Zaradi nižje obdavčitve bodo dobili več

Kot smo izvedeli, naj bi se pred Gorenjem zbralo kakšnih sto zaposlenih, morda še kakšen več, vsi iz obrata kuhalnih aparatov, ki so pred glavnim vhodom podjetja vztrajali slabi dve uri, nato pa so se vrnili na delo.

Očitno je vodilnim delavce uspelo prepričati, da pogovori o višini božičnice še trajajo in ni še nič odločeno. Zmotilo pa naj bi jih, da o tem, kolikšna bo božičnica, niso nič izvedeli na zborih delavcev, ki te dni potekajo po obratih. V obratu kuhalnih aparatov naj bi imeli zbor med zadnjimi, šele v ponedeljek, a ker tudi na drugih zborih informacije o višini božičnice niso dobili, je nekaterim prekipelo.

Malo pred poldnevom smo od Mateje Celin, zadolžene za korporativno komuniciranje v Gorenju, že prejeli uradno informacijo, da so v skladu z zavezami dopoldne še potekali pogovori skupine za socialni dialog z vodstvom podjetja o višini božičnice.

»Med pogajanji pa se je zbrala skupina zaposlenih, ki je že vedno zahtevala informacijo o znesku božičnice. Še pred 12. uro pa je prišlo do dogovora med vodstvom podjetja in sindikati. Uprava je sprejela sklep, da bo letošnja božičnica izplačana v enaki bruto višini kot lani, to je 600 evrov,« so povedali v Gorenju. Zaposleni bodo izplačilo prejeli na svoje račune in ne v obliki bonov, kot se je neuradno tudi ugibalo. Četudi je bruto znesek enak kot lani, pa bodo letos dejansko od božičnice imeli nekoliko zaradi račun ugodnejše obdavčitve. Neuradno naj bi bilo zato dejansko izplačilo v neto znesku v povprečju višje za okoli sto evrov.

Spontani punt pospešil pogajanja

Žan Zeba, podpredsednik SKEI Slovenije, zadolžen za dejavnost elektroindustrije in hkrati predsednik sindikata SKEI v Gorenju, je dejal, da osebno obžaluje, da je prišlo do spontanega upora dela zaposlenih. »Po eni strani pa delavce razumem, saj so bila njihova pričakovanja velika, glede na to, da so delali vse sobote in je bil tempo v zadnjih dneh in tednih res naporen. Dejansko pa višina božičnice še ni bila znana in to je nekatere zrevoltiralo,« meni prvi sindikalist v Gorenju.

Da so se nekateri razburili zato, ker je bilo sprva slišati, da naj bi bila letošnja božičnica celo nižja kot lani, pa nam je dejal sekretar regijske organizacije SKEI Velenje Aleš Vodovnik, ki je za spontani upor izvedel po naključju. »Morda pa to niti ni tako slabo, saj je to pogajanja gotovo pospešilo,« je dejal.